Ljudi su breskve počeli da gaje još u drevnoj Kini, gdje su bile simbol besmrtnosti i prijateljstva.
Pozitivno utječu na zdravlje, a s obzirom da su uveliko na pijacama, donosimo nekoliko dobrih razloga da uživate u božanstvenom ukusu ovog voća.
Sto grama breskve ima samo 40 kalorija, pa ih možete jesti i ako ste na dijeti.
A ovo su njihove blagodati:
Zdrave kosti i zubi
Breskve sadrže fosfor, mineral neophodan za zdrave kosti i zube. Fosfor je dobra prevencija određenih bolesti i stanja, kao što je dekalcifikacija kostiju, koja može da dovede do osteoporoze.
Osim toga, ovaj mineral važan je i za zdravlje desni.
Snažan imuni sistem
Antioksidanti kojima su breskve bogate, vitamin C i cink, neophodni su za jak imunitet. I vitamin C i cink utiču na stvaranje kolagena, koji je važan za zacjeljivanje rana.
Cink je neophodan za stvaranje kolagena, kao što je već pomenuto, ali usporava i propadanje muških reproduktivnih organa, podižući nivo testosterona u organizmu na prirodan način. Također, breskve su odlične za hidrataciju.
Zaštita nervnog sistema
Breskve usporavaju pojavu prvih znakova neurovegetativnog propadanja. Također, smanjuju rizik od makularne degeneracije oka.