Salman Rushdie piše roman o napadu na njega: “Ovo nije najlakša knjiga na svijetu”

2 min. čitanja

Od objavljivanja njegovog djela “Satanski stihovi” 1988. Salman Rushdie (75) je bio proganjan od vjerskih fanatika.

Mladi ekstremista je 12. augusta 2022. upao na scenu tokom pisčevog predavanja u New Yorku i više puta ga teško izbo nožem. Rushdie je jedva preživio ovaj brutalni napad. Poslije skoro šest sedmica u bolnici, otpušten je sa teškim povredama, slijep na jedno oko i s motoričkim problemima.

Sretan zbog pozitivnog odgovora na njegov roman “Grad pobjede”

Kako prenosi The Guardian, autor je tokom zoom nastupa na Hay festivalu književnosti i umjetnosti u Velsu u Velikoj Britaniji objasnio da mu sada opet ide dobro, s obzirom na okolnosti. Zadovoljan je i pozitivnim odgovorom na njegov najnoviji roman “Grad pobjede”, koji je završio prije napada. Tokom manifestacije za ovo je djelo dobio ovogodišnju festivalsku medalju u kategoriji proze.

Obrada književne traume

Na pitanje o njegovim trenutnim književnim projektima, iznenadio je sljedećom izjavom: “Pokušavam da napišem knjigu o napadu na mene – šta se dogodilo i šta to znači, ne samo o napadu već i o njemu”. Prije nego što se ponovo okrene drugim temama, prvo mora obraditi traumatično iskustvo na književnom nivou.

“Biće to relativno kratka knjiga, nekoliko stotina stranica”, opisao je autor planirani rad. “Ovo nije najlakša knjiga na svijetu, ali to je nešto iza čega moram stati da bih radio nešto drugo. Ne mogu stvarno početi pisati roman koji nema nikakve veze s tim. Tako da se jednostavno moram nositi s tim “, piše vip.de.

Podijeli ovaj članak