Borenović poručio Tegeltiji da pazi koliko će novca izdvojiti za kupovinu zgrade UIO BiH: Odluka je i dalje na snazi

2 min. čitanja

BiH Vlast na nivou BiH, nekada predvođena SNSD, HDZ i SDA, koju je prvi dvojac sada zamijenio strankama „trojke“, već pet godina uporno povećava budžet institucija BiH, koji je za ovu godinu rekordnih 1,3 milijarde КM, odnosno 241 milion veći nego prošle godine.

Poručio je ovo predsjednik PDP i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović koji ističe da što je veći budžet BiH, to manje ide entitetima i lokalnim zajednicama, pa već sada mnogi načelnici najavljuju da će morati da se zaduže da bi opštine uopšte mogle funkcionisati.

– S druge strane, povećanje budžeta zajedničkim institucijama služi u prvom redu za povećanje privilegija i bahaćenje trošenjem javnog novca, čime je vladajući trojac pokazao šta su im prioriteti: prvo za vlastodršce BiH i njihove sve veće troškove, zatim Republika Srpska, FBiH, gradovi, opštine i narod – rekao je Borenović.

On je istakao da budžet BiH služi i za „podmirivanje“ višemilionskih projekata, pa se tako od 38 miliona predviđenih za kupovinu zgrade za potrebe Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje Banjaluka došlo do čak 70 miliona predviđenih za tu namjenu, što je još uvijek manje od skandaloznih 100 miliona КM, koliko se tražilo za tu nabavku.

– Podsjećam aktuelnog ministra finansija, budućeg direktora UIO i predsjedavajućeg Savjeta ministara u prošlom mandatu, Zorana Tegeltiju, da smo u vrijeme dok je bio na čelu Savjeta ministara kroz Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zaustavili odluku o kupovini poslovnog objekta za UIO po bezobrazno visokoj cijenu koja višestruko premašuje predviđena sredstva. Ta parlamentarna odluka je i dalje na snazi i mora se poštovati. Nećemo dozvoliti da zbog finansijskih kombinacija na nivou BiH trpe lokalne zajednice i narod koji sve teže živi, da bi se izvuklo 100 miliona КM iz javnog budžeta, iako se zgrada za potrebe UIO može kupiti za znatno niža sredstva – poručio je Borenović.

 

 

Podijeli ovaj članak