Koncert Hora Opere NPS na Bijeloj Tabiji

2 min. čitanja

U ponedjeljak, 19. juna s početkom u 21 sat u prelijepom ambijentu Bijele tabije publika će moći uživati u koncertu hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, kojim će dirigovati maestro Danijel Žontar uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića. Na programu će se naći najljepše klasične arije i djela kompozitora poput Petra Iljiča Čajkovskog, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetane te Carla Orffa.

– Narodno pozorište Sarajevo i ove godine nastavlja u proljetnim i ljetnim mjesecima sa multimedijalnim programom Kultura na ulice. Ovom programskom platformom želimo na drugačiji način građanima ponuditi pregled teatarske, plesne, muzičke i likovne izvedbene scene, koju stvaraju umjetnici Narodnog pozorišta Sarajevo, kao i nezavisne umjetničke skupine i pojedinci čije zanimanje za originalne, eksperimentalne i istraživačke modele umjetničkog izraza proizvodi univerzalne egzistencijalističke predstave i performanse, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju, uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije, kaže Dino Mustafić, direktor NPS.

– Time će Narodno pozorište Sarajevo potvrditi koliko je važno danas njegovati status institucionalne kulture kao društveno angažiranog i osviještenog faktora zagovaranja načela jednakosti, ravnopravnosti i slobode koji se izražava i alternativnim komunikacijskim strategijama, zatim obraća najširem gledateljstvu. Mi vjerujemo da pozorište mora promišljati značaj i ulogu publike u nastanku umjetničkog djela te razvijati sve socijalne elemente koji će preispitati konvencionalizirane umjetničke proizvode, odnosno sadržaje koji se izlažu javnosti. Naša iskustva iz prošle godine potvrđuju koliko smo imali uspješan feedback sarajevske publike, što nas obavezuje da i ove godine to potvrdimo svojim kvalitetnim programom, dodao je Mustafić.

Koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo na lokaciji Bijele tabije bit će izveden uz podršku partnera Festivala JP Sarajevo. Ulaz je besplatan. U slučaju vremenskih neprilika organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Podijeli ovaj članak