Obožavate sir? Ovo je najskuplji sir na svijetu

3 min. čitanja

Jedan sir iz Španije postao je najskuplji sir na svijetu! U pitanju je “Cabrales” sir, odnosno kabralski sir. Nedavno je jedan španski restoran platio ogromnu cifru od gotovo 30.000 evra za komad ručno rađenog sira težak 2,2 kg, čime je postavljen novi svjetski rekord za najskuplji komad sira.

Svake godine, posljednje nedjelje u avgustu, grad Las Arenas de Kabrales je domaćin takmičenja na kojem se najbolji komadi sira Kabrales prodaju na aukciji onome ko ponudi najveću cijenu.

Ove godine, restoran “Llagar de Colloto” iz Ovijeda, Španija, je platio nevjerovatnih 30.000 evra za komad “Cabrales sira”, koji je napravljen ručno od kravljeg i kozjeg mlijeka i koji je sazrijevao nekoliko mjeseci u pećini u planinama Los Picos de Europa.

Proizveden u fabrici sira Los Puertos iz Poo de Cabralesa, komad sira težak 2,2 kg je izabran kao najbolji među sirevima petnaest proizvođača koji su učestvovali na takmičenju i bio je najtraženiji na sljedećoj aukciji.

“Znali smo da imamo dobar sir, ali smo također znali da je veoma teško pobijediti”, rekao je Guillermo Pendaš Bada, proizvođač pobjedničkog sira, koji je deset mjeseci sazrijevao u pećini na 1.500 metara nadmorske visine.

Ovaj rekordni iznos za komad sira potvrđuje da ljudi spremni da plate visoku cijenu za vrhunski kvalitet. Kabralski sir je poznat po svom jedinstvenom okusu i teksturi, koji dolaze od pažljivog procesa ručne izrade i sazrijevanja u pećinama.

Španski siri su veoma cijenjeni u svijetu i često se koriste kao dio raznih jela ili kao samostalni specijalitet. Kabralski sir je posebno poznat po svojoj bogatoj aromi i pikantnom ukusu, koji se razvija tokom sazrijevanja u pećinama.

Iako je najskuplji komad sira na svijetu, kabralski sir je dostupan po raznim cenama i veličinama, tako da ga mogu uživati i oni sa manjim budžetom.

Ovaj rekord za najskuplji sir svijetu privukao je veliku pažnju ljubitelja sira i gastronomskih entuzijasta širom svijeta. I dok mnogi ne mogu sebi priuštiti ovakvu luksuznu poslasticu, svakako će biti zainteresovani za isprobavanje kabralskog sira u manjim količinama.

Neka reči opisuju ovu neverovatnu cenu koju je jedan restoran bio spreman platiti za komad sira, ali to takođe pokazuje koliko je ljubav prema hrani snažna i spremni smo platiti visoku cenu za nešto što smatramo vrhunskim kvalitetom. kabralski sir je definitivno jedan od takvih specijaliteta koji vredi doživeti.

Podijeli ovaj članak