Vukanović odlučno odgovorio PU Banja Luka: Bez obzira na zabranu, okupićemo se ispred NSRS

2 min. čitanja

“Opozicija ne posustaje: Skup ispred Narodne skupštine Republike Srpske i pored zabrane”

Predsjednik i šef Kluba poslanika Liste Za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović, najavio je da se skup opozicije neće održati iako je zabranjen od strane vlasti. Skup je planiran da se održi na platou ispred fontane, samo 50 metara udaljen od ulaza u Skupštinu.

Vukanović je osudio ponašanje čelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i režima, tvrdeći da vrše snažan pritisak na čelnike Policijske uprave Banjaluka da promijene odluku o zabrani skupa. On je istakao da je tokom dana došlo do promjene mišljenja, kada je u 13 časova Policijska uprava Banjaluka rekla da neće zabraniti skup, da bi potom oko 15 časova, nakon poziva predsjednika Milorada Dodika, promijenili odluku. Oko 18 časova, predstavnici Policijske uprave su pozvali šefa Kluba poslanika PDP-a Igora Crnatka da preuzme Rješenje kojim se ipak zabranjuje skup.

Vukanović je kritikovao režim zbog paranoje, straha i panike koju pokazuje, optužujući ih da se plaše naroda i da pokušavaju ugušiti bilo kakvo okupljanje i izražavanje nezadovoljstva. Ipak, naveo je da opozicija neće odustati i da će se sutra okupiti ispred Narodne skupštine Republike Srpske, bez obzira na zabranu.

On je istakao da je evidentna dvostruka mjerila režima, podsjećajući na nedavno zabranjeno okupljanje ispred sjedišta Suda i Tužilaštva BiH, te na blokadu puta i saobraćaja na granici. Vukanović je poručio da opozicija neće popustiti pred tiranijom i da će se sutra u 19 časova vidjeti na platou ispred Skupštine.

Unatoč zabrani, opozicija pokazuje odlučnost da se izrazi i da se bori za demokratska prava i slobodu govora. Ostaje vidjeti kako će se dalje razvijati situacija u Republici Srpskoj i da li će vlast promijeniti svoj stav u vezi sa zabranom skupa.

Podijeli ovaj članak