Kako ukiseliti fafarone i pripremiti zimnicu!

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Zima je vrijeme kada se mnogi ljubitelji kuvanja odlučuju da pripreme zimnicu. Ako još niste sigurni šta biste mogli da ostavite, naš savjet je da ne preskočite feferone ako volite ljuto.

Feferone su savršene za dodatak mnogim jelima, ali i kao prilog uz sve vrste mesa. Možda mislite da je njihova priprema komplikovana, ali zapravo nije. Najbolje bi bilo da ispratite recept svoje bake koji je dokazano dobar.

Priprema feferona za zimnicu je jednostavna, ali je bitno da vodite računa o tome da se ljutina ne bi zadržala na rukama i kasnije stvorila iritacije. Zato je preporučljivo da tokom pripreme nosite rukavice.

Evo šta vam je potrebno:

– 3 kg feferona
– 2 l vode
– 400 ml sirćeta
– 50 g šećera
– 50 g soli
– biber u zrnu

Za početak, dobro operite feferone, a zatim ih raširite na krpu da se osuše.

U šerpu stavite vodu da proključa zajedno sa sirćetom, šećerom i solju.

Dok se voda zagrijava, pripremite tegle. Stavite nekoliko zrna bibera na dno svake tegle. Zatim gusto ubacite feferone u svaku teglu.

Kada se voda zagrije, prelijte vrelu smjesu vode i sirćeta preko feferona u teglama. Odmah zatvorite tegle.

Potrebno je da pripremite veliku široku i duboku posudu. Na dno posude stavite krpu, a zatim poređajte tegle na tu krpu. Sipajte vrelu vodu u posudu tako da tek prekrije 3/4 tegli.

Stavite posudu na umjerenu vatru i kuvajte sve dok se u teglama ne pojave mjehurići. To obično traje oko 15 minuta.

Nakon toga, izvadite tegle iz posude i ostavite ih da se potpuno ohlade. Kada su ohlađene, čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.

Feferone koje ste sami pripremili možete koristiti tokom cijele zime kao prilog uz razna jela ili kao dodatak u vašim omiljenim receptima. Što duže stoje, biće intenzivnije i ukusnije. Uživajte u obilju ljutine i neka vaša zimska kuhinja bude bogata aromama.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare