Izvrstan recept za čips od kelja

2 min. čitanja

Čips od kelja ili engleski kale chips veoma je popularna zdrava grickalica. Riječ je o ukusnom međuobroku koji je jednako hrskav kao čips od krompira, ali ima mnogo manje kalorija.

Vrlo je jednostavno napraviti ovaj čips u vlastitom domu, a potrebno je samo četiri sastojka: kelj, ulje, so i sirće.

Kao što samo ime govori, ovaj čips se priprema od kelja – ali morate koristiti odgovarajuću vrstu kako biste u potpunosti uživali. Čips se pravi od lisnatog kelja, tačnije povrća sa latinskim nazivom Brassica oleracea var. acephala f. sabellica.

Sastojci za čips od kelja:

– 200g lisnatog kelja
– 1 kašika maslinovog ulja
– ½ čajne kašičice sirćeta
– prstohvat soli

Priprema čipsa od kelja:

1. Zagrijte rernu na 150 stepeni Celzijusa. Uklonite tvrdu peteljku sa lista kelja. Listove natrgajte na manje komade i stavite u veliku posudu.
2. Prema receptu sa sajta Punkufer, lisnati kelj začinite uljem, sirćetom i solju. Dobro promiješajte. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, a preko njega rasporedite začinjeni kelj u jednom sloju.
3. Pripremljeni lisnati kelj stavite u prethodno zagrijanu rernu i pecite 10 do 15 minuta, dok povrće ne postane hrskavo. Kelj treba dobiti lagano smeđu boju sa rubova – pazite da ne izgori jer će postati neprijatnog ukusa. Ohladite čips prije posluživanja. Uživajte!

Čips od kelja je odlična alternativa običnom čipsu od krompira jer je zdraviji, ima manje kalorija i pun je hranjivih materija. Možete ga jesti samostalno ili ga dodati kao hrskavu i zdravu nadjev za sendviče ili salate. Isprobajte ovaj recept i uvjerite se sami koliko je ukusan i jednostavan za napraviti!

Podijeli ovaj članak