Da li koristite kokosovo ulje? Naučnici izdaju upozorenje!

3 min. čitanja

Nova studija je pokazala da konzumiranje kokosovog ulja može dovesti do promjena u metabolizmu miševa, što može povećati rizik od pretilosti i drugih srodnih bolesti.

Istraživači su otkrili da je kokosovo ulje utjecalo na sposobnost miševa da pravilno iskoriste hormone leptin i inzulin, koji su odgovorni za regulaciju energije, apetita i metabolizma masti i šećera u tijelu.

Ova nova studija nadovezuje se na prethodna istraživanja koja su pokazala da kokosovo ulje može izazvati upalne reakcije, povećanje tjelesne težine, veći udio masti, smanjenu potrošnju energije i anksiozno ponašanje kod miševa.

U istraživanju je učestvovalo 60 miševa koji su bili podijeljeni u tri grupe. Kontrolna grupa je pila vodu, druga grupa je dobila 100 mikrolitara komercijalnog ekstra djevičanskog kokosovog ulja, dok je treća grupa dobila 300 mikrolitara istog ulja. Dnevne doze kokosovog ulja bile su ekvivalentne kalorijskim vrijednostima oko 13 grama zasićenih masti ili 5 posto dnevnog unosa za zdravu odraslu osobu.

“Dobijeni rezultati pokazuju da kokosovo ulje može otežati pravilan odgovor tijela na hormone koji reguliraju glad i potrošnju energije, barem kod miševa. To potencijalno može doprinijeti problemima kao što su pretilost i otpornost na inzulin, što je posebno važno kod bolesti poput dijabetesa”, izjavio je dr. Taylor Wallace, nutricionistički naučnik.

Prehrambena stručnjakinja Kristin Kirkpatrick sugerira da bi potrošači trebali koristiti ulja poput maslinovog ulja umjesto onih bogatih zasićenim i transmasnim kiselinama.

“Najveće nutricionističke koristi se mogu naći u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, kao i u uljima od avokada, sezama, lanenog sjemena i oraha”, navodi Kirkpatrick.

Kokosovo ulje ima najveći postotak zasićenih masti među uobičajenim prehrambenim izvorima masti, koji uključuju maslac, palmino ulje, ulje od palminih koštica i kakao maslac.

Za osobe s postojećim srčanim bolestima ili onima koji su izloženi riziku od srčanih bolesti, za zdravlje srca se preporučuje da ne unose više od 6 posto dnevnih kalorija iz zasićenih masti, što je oko 13 grama masti temeljeno na dnevnom unosu od 2000 kalorija.

Zanimljivo je da samo jedna kašika kokosovog ulja već prelazi tu granicu.

Ovi rezultati istraživanja su važni za svijest o zdravoj prehrani i ukazuju na potrebu za ograničenim unosom zasićenih masti, uključujući kokosovo ulje, kako bi se smanjio rizik od pretilosti i drugih metaboličkih bolesti.

Podijeli ovaj članak