Nova kontroverza u Konjicu: Izgrađena džamija na privatnom zemljištu kod Fate Orlović

2 min. čitanja

Na ulazu u Konjic, u mjestu Donje Selo, nedavno je izgrađena džamija na zemljištu koje je, prema tvrdnjama porodice Trlin, njihovo vlasništvo već 300 godina.

Međutim, ova priča nije tako jednostavna. Pravosudni, notarski i općinski službenici su navodno zloupotrijebili svoje položaje i “posredovali” u kupovini zemljišta od jedne nevaljalice (su)vlasnice, koja se predstavila kao jedina vlasnica. Očito je da je bila vrlo blisko povezana s onima s kojima je dogovorila prodaju zemljišta koje nije bilo njeno vlasništvo, piše crnahronika.ba.

Općinski sud u Konjicu i Županijski sud Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru donijeli su odluke koje su bile nepovoljne za porodicu Trlin. Iako su argumentirali da su dokazi o promjeni vlasništva krivotvoreni, sudski organi su odlučili u korist druge strane.

U slučaju Zvonimira Trlina, koji živi u Zagrebu, nije pronađen njegov potpis na kupoprodajnom ugovoru, ali mu je uprkos tome dodijeljen dio zemljišta. U drugim slučajevima, potpisi su osporeni tvrdeći da su krivotvoreni.

Porodica Trlin nije odustala od borbe za povrat vlasništva nad zemljištem i rušenje džamije. Podnijeli su zahtjev za reviziju postupka Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Porodica Trlin tvrdi da su niži sudovi ignorirali njihove argumente i interese te da su bili skloni zataškavanju problema.

Ova priča iz Donjeg Sela u Konjicu još jedan je primjer sukoba oko vlasništva zemljišta u Bosni i Hercegovini, gdje mnogi izgube svoju imovinu zbog korupcije, nepravde i zloupotrebe pravosuđa. Nadamo se da će Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine temeljito istražiti ovaj slučaj i donijeti pravednu odluku.

Podijeli ovaj članak