Brzinski trikovi za oguljene paprike za ajvar

1 min. čitanja

Sezona pravljenja ajvara uskoro počinje, stoga je korisno znati nekoliko trikova za jednostavno guljenje paprika prije nego što krenete na sljedeći korak.

Jedan od najlakših načina za uklanjanje kože sa pečenih paprika je trik sa plastičnom vrećicom. Kada su paprike pečene, odmah ih stavite u plastičnu vrećicu i zavežite je. Ostavite paprike u vrećici oko 10 do 15 minuta. Nakon što su paprike odstajale, lako ćete ih oguliti.

Drugi način za guljenje kože sa paprika zahtijeva malo više vremena, a to je da ih nakon pečenja stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Nakon što ih izvadite iz zamrzivača, stavite ih u plastičnu vrećicu i isperite toplom vodom. Držite paprike pod mlazom vode najviše 10 sekundi i možete ih odmah početi guliti.

Ako ne želite koristiti plastične vrećice, također možete oguliti paprike tako što ćete ih odmah nakon pečenja pokriti krpom ili staviti u lonac s poklopcem. Nakon 15 minuta, paprike će biti spremne za guljenje. Međutim, trebate biti svjesni da će izgoreni dio paprike ostaviti tragove na krpi.

Sada kada znate nekoliko trikova za guljenje paprika, možete jednostavnije pripremiti ajvar kod kuće. Uživajte u procesu pravljenja i uživajte u ukusu domaćeg ajvara!

Podijeli ovaj članak