USK će sigurno dobiti novu vlast

3 min. čitanja

Demokratska fronta je tokom prošlog mandata pretrpjela najveću štetu u Skupštini USK-a, njeni poslanici Nedima Zulić i Amir Murić prešli su u drugu stranku, a Ekrem Prošić Maršal je isključen. Ostavši redom bez svojih zastupnika, u stranku je uvedeno povjereništvo koje je vodio advokat Sanel Hasić iz Bosanske Krupe.

– Bili su nas svi otpisali, zato su ovako iznenađeni našim izbornim uspjehom u USK-u, govori nam Hasić.

U stranci su prezadovoljni, jer su osvojili tri poslanička mjesta u USK-u iako su preksinoć na stranačkom odboru konstatovali da su mogli i bolje.

– Puno je faktora koji su doveli do rezultata. Prvo, dobro smo pročistili stranku, a zatim i naš predsjednik Komšić je bio ovdje u kampanji, te nam je pomogao. Treće, vodili smo pozitivnu kampanju, nismo blatili nikoga, te su birači prepoznali taj koncept građanske države, smatra Hasić.

Pored njega, Senita Handagić i Samir Ikanović ulaze u Skupštinu. Oni će imati presudnu ulogu u formiranju nove većine. Ukoliko se, kao i u prošlom mandatu, nastave pritisci, kupovina i preotimanje kandidata radi sklapanja neprincipijelnih većina, DF nije ništa pripremio protiv toga.

– Nema nekog konkretnog sistema osiguranja od Predsjedništva, međutim, mi koji smo ostali u DF-u imali smo i ranije raznih ponuda, pa smo im odolijevali. Mislim da će pokazana lojalnost biti dovoljna, konstatuje Hasić.

U Našoj stranci USK-a još čekaju konačnu potvrdu od CIK-a, kako bi znali jesu li osvojili jedno mjesto u Skupštini.

– To bi mogao biti naš Jasmin Hušić, a on je itekako pošten i lojalan. I mi smo ostali na kraju mandata bez svoje zastupnice koja je prešla u Pomak, pa ćemo biti sretni da sačuvamo jedno mjesto. Inače, prelasci iz stranke u stranku su stara boljka USK-a, kaže nam Amir Purić iz Naše stranke USK-a.

No, ističe kako neće biti potrebe da se to ponovo desi.

– Prije da će doći do promjene vlasti, nego da neće. SDA, Pomak, DF i SBiH sigurno da imaju dobru šansu da izađu iz opozicije i preuzmu odgovornost. Nema mnogo iznenađenja izuzev kod uspjeha DF-a, ali mnogo im je pomoglo ime predsjednika Komšića, zaključuje Purić.

Podijeli ovaj članak