Mehmedović o razlozima poraza stranačkog šefa: Izetbegović je žrtvovan zarad države, savjetnici mu ne pričaju istinu

2 min. čitanja

Šemsudin Mehmedović, SDA-ov državni parlamentarac, analizirao je rezultate stranke, ali posebno rezultat predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Dotakao se i Schmidtovog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH.

Govoreći o nametanju izborne reforme, on kaže da je visoki predstavnik ponizio bh. građane.

– Schmidt je ponizio građane BiH. Usaglašavati nešto sa ojačanim SNSD-om i HDZ-om bit će itekako teško bilo kome ko se nađe sa treće strane, rekao je Mehmedović.

Smatra kako lider SDA ima savjetnike koji mu ne pričaju istinu.

– On mora imati saradnike koji mu neće pričati ono što on želi da čuje. Nažalost, Bakir Izetbegović ima saradnike koji mu ne pričaju istinu, kazao je on u intervjuu za N1.

Ipak, Mehmedović tvrdi kako razlozi Izetbegovićevog poraza ne leže samo u tome.

– Mislim da su članovi i simpatizeri SDA, kao i građani BiH, žrtvovali Izetbegovića zarad države. Mi smo uvijek proklamovali da nam je država važnija od stranke, poručio je Mehmedović dodavši kako je veliki broj Bošnjaka glasao za Komšića, te da je značajan broj Hrvata iz Hercegovine glasao za Bećirovića.

Kada je riječ o promjenama unutar SDA, on ističe da u stranci postoji značajan broj članova koji žele promjene. A jedna od njih mogla bi biti i promjena na funkciji predsjednika stranke.

– Sada je važnije da se vidi u kojem će pravcu ići Bosna i Hercegovina, naveo je on dodavši kako svaka promjena sa sobom nosi rizik.

Podijeli ovaj članak