Unski lađari: Tradicionalna manifestacija u čast rijeke Une i očuvanja bosanskokrupske tradicije

3 min. čitanja

Prepoznatljiva bosanskokrupska manifestacija „Unski lađari“, 43. po redu, održava se ove godine 5. augusta (subota) u Bosanskoj Krupi. Ova tradicionalna manifestacija privlači pažnju kako lokalnog stanovništva, tako i mnogobrojnih posjetilaca iz cijele regije. Unski lađari su nositelji tradicije i ljepote prošlih vremena, čuvajući duh prijateljstva, takmičarskog duha i ljubavi prema lađama i rijeci Uni.

Sama manifestacija započinje defileom lađa kroz Bosansku Krupu, koji počinje u 17:30 sati. U 18:30 sati, lađari kreću iz Crnog jezera na tradicionalnu trku, očekujući prve lađe da stignu oko 19:00 sati. Ove godine, posebno ćemo se posvetiti tradicionalnim skokovima “Prva lasta Une” u čast Dževada Alagića – Džefa, Krupljanina koji je bio poznat po svojim izvanrednim skokovima u rijeku Unu.

Nakon završetka utrke i dolaska lađara na cilj, slijedi svečani dio na Zelenim otocima s bogatim zabavnim programom i dodjelom nagrada pobjednicima. U organizaciji Unskih lađara već niz godina sponzorstvo preuzima Boreas d.o.o. iz Kreševa (Stanić Group), što je važna podrška očuvanju ovog vrijednog kulturnog događaja.

Svi zainteresirani učesnici mogu se prijaviti do 4. augusta kod Himze Bužimkića, člana organizacionog odbora, pozivom na broj telefona: 061 419 933. Ako nemate vlastitu ekipu, a želite sudjelovati, nemojte se obeshrabriti jer organizatori će vam osigurati lađu. Prijave su otvorene do 2. augusta 2023. godine.

U okviru manifestacije, tradicionalno se organiziraju i skokovi. Svi zainteresirani za ovaj dio manifestacije mogu se prijaviti kod Emira Bešića na broj telefona 061 753 913, a za učesnike skokova također je osiguran bogat nagradni fond.

Organizatori srdačno pozivaju sve građane, a posebno mlade, da svojim sudjelovanjem i dolaskom podrže ovaj tradicionalni događaj te da zajedno čuvamo autohtono naslijeđe, običaje i vrijednosti koje su nam ostavili naši preci.

Protokol manifestacije 43. Unski lađari

16:30 – Okupljanje učesnika na Keju

17:00 – Izvlačenje startnih pozicija

17:30 – Defile do Crnog jezera 18:30 – Početak utrke Unskih lađara

19:30 – Tradicionalni skokovi „Prva lasta Une“ – U čast Dževadu Alagiću – Džefu

21:00 – Proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i kulturno-zabavni program (Male ade)

Neka i ova godina Unskih lađara bude još jedan uspješan korak u očuvanju tradicije i ljepote bosanskokrupske kulture, te neka nas podsjeti na važnost čuvanja i prenošenja naslijeđa na buduće generacije. Svi zajedno, u veselju i duhu prijateljstva, proslavit ćemo još jedno nezaboravno izdanje manifestacije “Unski lađari”.

Podijeli ovaj članak