Udruženje “Marš mira” Bosanska Krupa krenulo ka Potočarima

Dodaj komentar
4 min. čitanja

Nedelja,zora i 110 putnika na Marš mira Srebrenica 2024

Jutros u pet sati ,u nedjelju 7.jula , u organizaciji Udruženja “Marš mira” Bosanska Krupa, put Potočara i Srebrenice krenuli su učesnici iz Bosanske Krupe i s posebnim osjećajem za ove dane i sjećanja i na bosanskokrupsku odlučnu bitku svih bitaka na Ćojluku.

Stotinudeset ovogodišnjih učesnika Marša mira Srebrenica 2024 od uzbuđenja imali su neprospavanu noć,iako mnogo od njih ide ve nekoliko puta teškom stazom kojom su bježeći od agresora,išli goloruki civili,žene,djeca i starci,pokušavajući izvući živu glavu,smatrajući da će spas naći u Sugurnoj zoni Srebrenica i biti zaštićeni od međunarodnih snaga.

Marš mira je godišnji pohod mira u Bosni i Hercegovini koja se organizira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine. Marš svake godine okupi hiljade Bosanaca i Hercegovaca,ali i stranaca.Posebnu vrijedonosnu notu ovom Pohodu daju preživjeli učesnici srebreničke golgote koji živom riječju tokom cijelog puta svojim sjećanjima oživljavaju,za njih,ali za sve strašne slike borbe za za život. Prvi marš održan je 2005. godine,ove godine Marš mira Srebrenica organizira se devetnaesti put. Više od četiri hiljade sudionika trenutno je prijavljeno za “Marš mira 2024. godine”,a mnogi od njih će ,kao i svake godine pridružiti im se u Nezeku ili tokom trase,ukoliko žele proći odajući počast bar jednim dijelom strašnog puta žrtava genocida.Tako će se ,pod rukovodstvom Tofika Ičanovića,Krupljani i Krupljanke,najviše mladih ,uz veliki broj žena,pridružiti se građanima i građankama naše Bosne i Hercegovine i mnogih zemalja svijeta, koji će i ove godine hoditi putem kojim su išli prije dvadesetdevet godina stanovnici srebreničkog područja bježeći od zla, tučeni i ubijani tim putem od zla, hvatajući se za posljednju mogućnost spasa od onih koji su osmislili i provodili nezabilježen zločin i postali izvršitelji planiranog genocida nad stanovištvom koje je nosilo samo drugačije ime od njih.

Dvadeseti put Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine. Marš mira ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

Krupljanke i Krupljani kojima je bila namijenjena ista sudbina, stanovnici općine koja se u tim opakim danima Srebrenice takođe borila za „biti ili ne biti“, s danima koji za sve preživjele znače herojsku pobjedu na Ćojluku i otvoren put svom gradu, duboko osjećaju dane srebreničkog genocida i u ime svih žrtava agresije, svih poginulih u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i svih genocidom ubijenih, preživjelih punih nezarastajućih rana, danas idu na još jedan pohod da budu uz njih i pokušaju kazati onima koji još uvijek skrivajući podsvijest negiraju što je jasno svakom dobronamjernom čovjeku.

S velikim uzbuđenjem se krenulo jutros s Trga Alije Izetbegovića,proučena je fatiha šehidima i poginulim borcima 511-te slavne,pogledano je od Rize spomen-obilježje na Ćojluku.Učesnici ovogodišnjem Marša mira Srebrenica su prvi odmor imali u Kozarcu,gdje su takođe pred spomenikom kozaračkih žrtava proučili Fatihu,a potoim i u Gračanici.U Nezuk su stigli oko 14 sati i poslije kratkog osvježenja počeli postavljanje šatora,okrenuli se svojim zadacima ,kako bi večeras mogli zajedno sa velikim brojem učesnika obnoviti uspomene s ranijih odlazaka,posjetiti poznanike s koje su tokom godina upoznali,te prisustvovati prigodnom programu.

U razgovorom s vođom Marša mira,Tofikom saznali smo da se svi dobro osjećaju,da su puni želje da još jednom preživjelim Srebreničanima i stanovnicima Podrinja posebno kažu da nikada neće zaboraviti patnju,strah i doživotnu bol za svojim najmilijim koju im je genocidom učinjen.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare