U Bosanskoj Krupi obilježen Dan nezavisnosti-zlatni dan građana BiH

8 min. čitanja

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” – bilo je referendumsko pitanje na koje su građani BiH odgovorili 1. marta 1992 godine, na dan koji se danas obilježava kao Dan nezavisnosti BiH.

Dvadeset devet godina kasnije tog datuma ponosno su se prisjetili Krupljanke i Krupljani i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa koja je održana u ponedjeljak uveče,na sam praznik.

Uz predsjedavajućeg najvišeg zakonodavnog organa Općine Đemala Elezovića,općinskog načelnika Armina Halitovića,vijećnice i vijećnike ,predstavnike udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata,ostalih udruženja i političkih partija sjednici je prisustvovao i Mladen Lonić,delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine i Ifeta Kadić,zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona, s građanima i građankama koji ovaj datum, nisu i neće, nikad zaboraviti.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje,odata je počast svim borcima,šehidima,ljudima koji su odbranu svoje domovine platili svojim životima.

Matrica svečane sjednice je bila u tom tonu.Naglašeno je da je taj datum zlatnim slovima upisan u hiljadugodišnju historiju BiH,da je on bio temelj naše države kao suverene države ,za koju se nedugo kasnije moralo boriti u najtežim ratnim okolnostima,nesalomljivom voljom njenih građana i naroda,samo zbog prava i želje da žive svoji na svome,sa svima onima koji taj princip poštuju i koji žele i vole svoju domovinu, isto kao što su željeli i dobili drugi građani koji su prije toga živjeli u zajedničkoj Jugoslaviji.Taj put posebno je bio težak za protjerane građane općine Bosanska Krupa,kao i njene susjedne općine.

Uvodni referat o ovom danu na sinoćnoj svečanoj sjednici je imao predsjedavajući Općinskog vijeća Đemal Elezović koji je između ostalog rekao:

„Patnja kroz koju smo prošli, ali i otpor koji smo pružili u tim prvim godinama naše obnovljene nezavisnosti, zauvijek će ostati u našem sjećanju.Ipak, gledati u prošlost najviše ima smisla ako smo posvećeni boljoj budućnosti. Bosna i Hercegovina je opstala i uprkos svemu se, hvala Bogu, razvija. Istina je da brzina kojom se promjene nabolje dešavaju nije zadovoljavajuća, ali svi mi kojima je stalo do njene budućnosti moramo strpljivo i uporno nastaviti raditi, dogovarati se i vjerovati u uspjeh.Niko to drugi za nas neće uraditi. To nije samo naša patriotska obaveza, već i historijska šansa. Generacije građana Bosne i Hercegovine su trpjele priželjkujući slobodnu, stabilnu i sigurnu zemlju i mi treba da učinimo sve da to i realizujemo. Volimo svoju zemlju, osigurajmo našoj djeci bolju budućnost: zajedno možemo osigurati mir, sigurnost i stabilnost, te graditi Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih.“

Nezaboravljajući da je ovaj datum direktno povezan za još jednim veoma važnim datumom za noviju historiju BiH,25.novembrom 1943.godine kada je potvrđen kontinuitet državnosti i suverenosti BiH,znajući da su i taj datum branili i odbranili borci,patrioti,ali i svi građani iako su poslije sticanja nezavisnosti željeli nastaviti graditi i živjeti,radeći,učeći i stvarajući kako su to radili u zajedničkoj državi,općinski načelnik Armin Halitović je u svom obraćanju kazao :

„Bosna i Hercegovina, kod istinskih Bosanaca i Hercegovaca, znači ponos i prkos… I kao takvi želimo da pokažemo i dokažemo svijetu da smo dio njega. Želimo da kažemo da se borimo za pravednu stvar i da je sve što želimo slobodna, demokratska, ujedinjena, prosperitetna zemlja – Bosna i Hercegovina. Treba da se zna da mi nismo ratovali zato što smo željeli već zato što smo morali, zato što je neko htio da otme našu zemlju, našu domovinu.

Uprkos postojanju političkih snaga koje su protiv nezavisnosti BiH i koje su još uvijek utjecajne u svojoj sredini, Dan nezavisnosti BiH je državni praznik proglašen odlukama Parlamenta Republike Bosne i Hercegovine i kao takav poštovat će se dok god ima živih pristalica ideje Bosne i bosanskog duha.

Prvi mart treba da bude poseban za sve građane Bosne i Hercegovine ma gdje se nalazili na kugli zemaljskoj. I ako pripadaju različitim etničkim skupinama, kulturama i religijama, Prvog marta oni trebaju izražavati jedinstvo u tim različitostima. Tako će nezavisna i samostalna Bosna i Hercegovina izražavati najosnovniji koncept ljudskih prava: prava na život, slobodu. Međutim, ta prava i slobode moraju biti u ravnoteži s građanskim obavezama, a to su: provedba vladavine prava, poštovanje sugrađanina i traženje sopstvene sreće, ali ne ugrožavanjem drugih… Kao načelnik općine Bosanska Krupa moram reći da je upravo žrtva mojih saboraca i osnovni motiv što ovu općinu želim izdići iznad prosjeka i u njoj stvoriti uslove za život dostojan čovjeka, svakog čovjeka bez obzira na vjeru, naciju ili boju kože jer svi smo na ovaj svijet došli voljom jednog Boga i zato svi trebamo biti jednaki.Izgrađujući svoju općinu, praveći uslove za nova radna mjesta, asfaltirajući puteve, izgrađujući škole, vodovode, nove zgrade i sve ostalo što je potrebno za jedan normalan život najviše ćemo doprinijeti očuvanju nezavisnosti naše domovine i zato ja kao prvi čovjek bosanskokrupske općine nastojim okupiti sve prosperitetne snage koje vole ovu općinu bez obzira iz koje stranke dolaze, kojim se poslom bave i gdje trenutno žive.Praznični trenuci su zgodna prilika da uputimo i određene poruke pa ja koristim priliku da sve koji mogu pomoći ovoj općini na njenom putu napretka i prosperiteta da dođu u Općinu Bosanska Krupa i kažu svoje ideje, pozivam sve one koji imaju mogućnost da ulažu da to učine u Bosanskoj Krupi jer sigurno nigdje u bližem okruženju nemaju povoljnijih uslova, pozivam općinske vijećnike da kada je u pitanju interes Bosanske Krupe zaborave sve stranačke boje i da im je jedini cilj prosperitet naše općine.

U kulturno-umjetničkom dijelu svečane sjednice Općinskog vijeća u Gradskoj galeriji Doma kulture Bosanska Krupa postavljena je izložba ratnih fotografija bužimskog ratnog novinara,fotografa i kamermana Agana Skenderovića.Izrađivanje i razvijanje fotografija Agan je naučio još u osnovnoj školi, na fotosekciji kod nastavnika Nedžiba Vučelja. Dio opreme posjedovao je iz predratnog perioda, a dio je nabavio preko pripadnika UNPROFOR-a, koji su mu iz Zagreba donijeli fiksir i razvijač filmova,dovoljno da zabilježi mnogo događanja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata,posebno mnogo možda posljednjih fotografija svojih ratnih drugova,ali i dosta onih na kojima su se sinoć prepoznavali borci Petog korpusa Armije BiH.

U mužičkom dijelu na svečanoj sjednici nastupio je Osman Ćirić,član KUD „Grmeč“uz pratnju Mirsada Halkića.Kroz svečanu sjednicu Općinskog vijeća Bosanska Krupa voditeljski posao nadahnuto su nosili Manuela Štrkljević i Kasim Šertović,uz organizacijski dio koji je bio povjeren Centru za kulturu,obrazovanje i informisanje.

Kompletan snimak svečane sjednice možete poslušati u programu Radija Bosanska Krupa danas,2.marta u 15,30 minuta.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak