Prvo takmičenje i jedanaest medalja u Pištaline

4 min. čitanja

Krajem februara na kantonalnom takmičenju u Bužimu ispisane su prve stranice tekvondo historije Pištalina.

Jedni su se pisali zlatnim, drugi srebrenim, a treći bronzanim slovima.

„Jedanaest medalja je izvađeno kao kesteni iz vatre“-riječi su trenera kluba Hasana Muzaferovića,koji nije skrivao radost i ponos poslije takmičenja.

Kantonalno prvenstvo u Tekvondou za uzraste( pioniri,mlađe kadete,kadetkinje –do 13 godina) održano je u organizaciji Taekondo saveza Unsko-Sanskog kantona i TKD „Gazija“ Bužim, u Sportskoj dvorani Bužim.

U Pištalinama tekvando sekcija djeluje kao sekcija Tekondo kluba „Bosna Đemo“ iz Cazina ,a u sekciji očekuju , u što skorije vrijeme, formiranje samostalnog kluba u Pištalinama.

„U Bužimu smo predstavljeni kao sekcija Pištaline što nas je posebno obradovalo i dalo nam novu snagu i prije samog osvajanja prvih medalja. Iz cazinskog kluba u kojem djelujemo su tako sugerirali, jer su htjeli da se rezultati mladih pištljnjanskih sportista i sportistkinja ovog kluba vide zasebno-kazao je trener i učitelj Muzaferović koji treninge vodi sa Omerom Muzaferovićem,svojim sinom.

Prvi nastup i odmah čak jedanaest medalja što su svi pozdravili kao izvanredan uspjeh. Iz takmičenja u formama u Pištaline su donijeli jedno zlato i tri bronze,a u borbama; dva zlata, jedno srebro i četiri bronze.

Zlatne medalje su osvojili:Sumeja Hadžipašić,Medina Nuhić i Almedina Šahinović.

Srebrom su se okitio Dženiz Hadžipašić.

Bronzane medalje su zaslužili:Adi Oraščanin,Medina Nuhić i Ajdin Begić,zatim Emin Baltić,Adi Oraščanin,Almedina Šahinović i Emina Oraščanin.

Spremni da na budućim takmičenjima budu na pobjedničkom postolju su i ostali takmičari iz Pištalina:Adisa Salkić,Irnes Hadžipašić,Arijana Topić,Adna Hadžipašić.Adin Hadžipašić,Ena Omerović,Elvedina Begić i Amila Topalović,a koji su se takmičili u Bužimu.

Važno je istaći da je svima takmičarima iz Pištalina to bio prvi turnir na kojem su učestvovali,a da su prvi trening u Pištalinama je bio 7. Jula prošle godine i treniraju tek sedam-osam mjeseci.Treniraju u sali Mjesne zajednice Pištaline koja je krajem prošle godine. zahvaljući Općini Bosanska Krupa i brojnim donatorima iz Pištalina, dobila tatami podlogu vrijednu oko 2000 konvertibilnih maraka.Akciju za podlogu,kao zamajac za davanje prilike djeci da treniraju borilačke sportove u Pištalinama, pokrenula je Endira Hadžipašić koja je na brzo završenom projektu zahvalila svima i predala ga djeci za sportska vježbanja uz riječi:“Draga nasa dječice, vaša podloga je stigla i postavljena. Mi vam želimo tople i ugodne treninge.A naš trud, opravdajte vašim uspjehom.“

I djeca su to već učinila boreći se na svom prvom takmičenju sa takmičarima iz

tekvondo klubova u Kantonu koji egzistiraju dvije do tri decenije, klubovima koji su imali evropske i svjetske šampione.

Sekciju u Pištalinama vodi Husein Muzaferović–Učo koji je i započeo i priču oko tekvandoa u OŠ „Jezerski” preko školskih sekcija, koji godina budi želju i ljubav za bavljenje ovim sportom kod učenika i učenica.Tako je i u Pištalinama već stvorio dobar temelj i na prvom takmičenju zabilježio izvrsne, pa za mnoge, malo i nevjerovatno dobre rezultate.On je cijeli svoj život na matrici koliko je važno mlade ljude okrenuti sportu, osobito u kategoriji svih borilačkih sportova, kako bi stekli sportske vještine, ali izgradili svoju ličnost.

Čestitke i sretno u budućim takmičenjima.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak