ODRŽANA „MASLENICIJADA“ ARAPUŠA 2024

2 min. čitanja
U organizaciji Udruženja žena „Jasminka Čaušević“ jučer je u Arapuši održan 4. festival hrane „Maslenicijada“.
Ostvarujući se kao, pored manifestacije Sjećanje na Jasminku Čaušević, jedan od dva najznačajnija projekta Udruženja žena „Jasminka Čaušević”, ovogodišnja Maslenicijada, 4. po redu, privukla je pažnju ne samo mještana, udruženja s prostora grada Bosanska Krupa, predstavnika lokalne kulturne i vjerske scene, ali i izvršne te zakonodavne vlasti Grada Bosanska Krupa koja već godinama pomaže rad Udruženja, nego i pažnju udruženja žena širom Bosne i Hercegovine koja su ovu manifestaciju uveličala svojim dolaskom.
Festival hrane „Maslenicijada“ osmišljen je i realiziran kao manifestacija takmičarskog karaktera u sklopu koje se takmičarke iz prijavljenih udruženja natječu u izradi najbolje maslenice i hurmašica te u izvođenju izvornih narodnih pjesama. Kako je u razgovoru s kolegicom Ernom Redžić emitiranom u sklopu Otvorenog programa RBK, izjavila Suada Velagić, predsjednica Udruženja žena „Jasminka Ćaušević“, takmičenje se ove godine održalo i u vizualnoj prezentaciji tradicionalnih bosanskohercegovačkih nošnji.
Na 4. Maslenicijadu u Arapuši, pristiglo je, kako nam je danas potvrdila Suada Velagić, 25 udruženja žena iz Bosne i Hercegovine. Učešće u takmičarskom dijelu programa uzelo je , kako je istakla, 18 učesnika. Po okončanju takmičarskog dijela manifestacije, nagrada nza najbolju maslenicu dodijeljena je Jasminki Bajraktarević iz Bosanske Otoke koja se nije natjecala ispred nekog od udruženja nego kao zaseban učesnik. Nagradu za najbolje hurmašice odnijele su predstavnice Udruženja žena “Poljičke” iz Lukavca.
U izuzetnoj i ugodnoj atmosferi kojoj su, svakako, doprinijeli dobra hrana i tradicionalna bosanskohercegovačka glazba, završena je i 4. Maslenicijada, festival hrane u organizaciji Udruženja žena „Jasminka Čaušević“ koja se, svojim sadržajem, ostvaruje kao jedna od ključnih aktivnosti manifestacije „Ljeto u Bosanskoj Krupi“ koja nastoji očuvati kulturnu baštinu ovoga kraja i ukazati na značaj žene u procesu njena očuvanja.
Azra Ičanović/RadioBK
Podijeli ovaj članak