NAJAVA: TRKA/ŠETNJA ZA OZDRAVLJENJE – ZA MIMOZE!!!

3 min. čitanja

U globalnom nastojanju da se podigne svijest o raku dojke, oktobar je označen kao ružičasti mjesec. Ružičasti mjesec je mjesec u kojem se ulažu napori da se edukuju oni koji su zabrinuti o ovoj bolesti, uključujući ranu identifikaciju, te znakove i simptome povezane s rakom dojke.

U znak obilježavanja ružičastog mjeseca, Udruženje oboljelih od karcinoma Mimoza, Bosaska Krupa, organizira trku/šetnju za ozdravljenje, 3.oktobra 2022.godine. Trka ili šetnja krenuće sa novosagrađenog trga u ulici 511.Slavne, sa startom.u 17h, a kretat će se po reonu grada Bosanska Krupa, sa ciljem na trgu Alije Izetbegovića. Trka ili šetnja, koja će simboličnim učešćem od 1KM okupiti šetače i trkače, u cilju je podizanja svijesti o raku dojke, ali generalno o karcinomu kao ubojitoj pošasti modernog doba.

Trka ili šetnja je lakšeg karatkera, te su pozvane sve dobne skupine da uzumu učešće, daju svoj doprinos i pomognu nam da širimo svijest, pričamo, informišemo se i edukujemo ljude oko sebe o karcinomu i borbi sa istim.

Rak dojke je i najčešći uzrok smrti žena od malignih naoplazmi i najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u BiH, iza moždanog udara i bolesti srca. Usprkos napretku dijagnostike i terapije broj umrlih raste zbog otkrivanja bolesti u uznapredovalim stadijima bolesti.

Jedini način smanjenja smrtnosti, poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji kao i izlječenja je podizanje svijesti o potrebi aktivne brige građana za svoje zdravlje, usvajanje zdravog stila života, reduciranje štetnih navika, zdravstvena edukacija i skrining program za rano otkrivanja raka dojke.

Ankete su pokazale da preko 70 % žena nije dovoljno informirano o raku dojke. Bolest ne poznaje granice, naciju, vjeru, izgled, bogatstvo i siromaštvo. Oboljeti nije sramota, niti znači neminovno smrt.

Lijepo je pružiti podršku i nadu svim oboljelim, a u isto vrijeme upozoravati na oprez i potrebu edukacije, prevencije i ranog otkrivanja svih malignih bolesti pa i raka dojke.

Zapamtimo, rano otkrivanje bolesti i dobra terapija spašavaju život.

Generalni pokrovitelj događaja je Grad Bosanska Krupa.

Kontakt telefon 062 030 922

Udruženje oboljelih od karcinoma MIMOZA
Bosanska Krupa

Podijeli ovaj članak