LPZ Bosanska Krupa potpisalo ugovore sa 12 budućih CNC operatera

3 min. čitanja

Jučer su u Bosanskoj Krupi potpisani ugovori za Program osposobljavanja operatera na CNC mašinama za obradu metala koji realizira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II).

Ugovore su potpisali polaznici programa osposobljavanja, te partneri u projektu gradonačelnik Grada Bosanska Krupa Armin Halitović i direktor MSŠ „Safet Krupić“ gospodin Elvir Kulenović.

„Ovo je drugi put da Grad Bosanska Krupa učestvuje u projektu koji finansira Evropska unija, a realizuje Međunaroda organizacija rada. Projektom će se omogućiti prekvalifikacija najmanje 100 građana ne samo sa područja Bosanske Krupe, nego i sa područja Unsko-sanskog kantona. Danas smo potpisali prve ugovore sa budućim CNC operaterima, a u narednom periodu ćemo to učiniti sa budućim zavarivačima, bravarima i sa ugostiteljima, prvenstveno kuharima i konobarima, koji će na području Unsko-sanskog kantona zajedno sa našim partnerima učestvovati u programima osposobljavanja“, istakao je ovom prilikom gradonačelnik grada Bosanska Krupa Armin Halitović.

„Po zanimanju sam ekonomista, ali sam najmanje radila u struci. Pružila mi se prilika za osposobljavanja za CNC operatera i htjela sam je iskoristiti jer je na tržištu ovaj posao tražen. Nadam se da će ova obuka biti od koristi“, izjavila je Edisa Jusić iz Ključa, jedna od polaznica Programa osposobljavanja operatera na CNC mašinama za obradu metala.

Nakon provedenog javnog poziva, na Program osposobljavanja prijavilo se ukupno 20 kandidata koji dolaze sa područja Unsko-sanskog kantona. Program osposobljavanja će se održati u Centru za podršku poduzetništvu (BSC) Bosanska Krupa, a obuhvatit će 120 sati teorijske nastave i 240 časova praktičnog rada – prakse. Održiv program za aktivaciju, osposobljavanje, zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba u Bosanskoj Krupi i Bihaću bi trebao biti uspostavljen do okončanja  projekta u novembru 2023. godine. Na taj način će minimalno 100 osoba biti konkurentno na tržištu rada, zaposleno 60  i samozaposleno minimalno šest osoba.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa koje čine Grad Bosanska Krupa i partneri: Grad Bihać, Centar za promociju lokalnog razvoja – PLOD Centar Bihać, JU „Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona“, Mješovita srednja škola „Safet Krupić“, te poduzećima d.o.o. Krupa Kabine, d.o.o. Bosankar, d.o.o. ZAH, d.o.o. ACMA, d.o.o. ATNH, d.o.o. Ibrahimović, d.o.o. AKM Technlogy, d.o.o. Č.J. i d.o.o. Kostelski buk realizuje projekt “Aktivacija i integracija nezaposlenih osoba na tržištu rada u Unsko sanskom kantonu” implementira

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Grada Bosanska Krupa je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Podijeli ovaj članak