Gradonačelnik Armin Halitović povodom Božića upriličio prijem za sugrađane pravoslavne vjeroispovijesti

1 min. čitanja

Pravoslavni Božić, koji se obilježava i slavi 7. januara, najveći je pravoslavni praznik. Za njega su vezani mnogi običaji koji vrijeme od nekoliko sedmica oko Božića čine najsvečanijim periodom u cijeloj kalendarskoj godini.

 

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović priredio je danas tradicionalni prijem za svoje sugrađane koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

 

Uz riječi dobrodošlice i čestitke za najveći pravoslavni praznik, razgovaralo se o suživotu svih naroda na ovim prostorima, o ljepoti i prednostima različitosti, o zajedničkom slavljenju praznika davnih godina. Isto tako, razgovaralo se o potrebama mještana i o svemu onome što se može uraditi kako bi se stvorio bolji životni ambijent.

 

Svečanosti u povodu pravoslavnog Božića na području grada Bosanska Krupa započet će na Badnji dan, kada će se mjesnim područjima provozati kočije sa Badnjakom, i kada će pravoslavni sveštenici održati božićne službe. Na sam dan pravoslavnog Božića u crkvama na prostoru Bosanske Krupe, u organizaciji Srpske pravoslavne parohije Bosanska Krupa, bit će služena i sveta liturgija.

 

Kabinet gradonačelnika Grada Bosanska Krupa

Podijeli ovaj članak