Dušan Ćulibrk osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe

Sud Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu kojom je bivši rezervista policajac Dušan Ćulibrk osuđen za umiješanost u ratna ubistva više od 50 Bošnjaka i Hrvata na području Bosanske Krupe 1992. godine.

1 min. čitanja

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Dušan Ćulibrk osuđen na 20 godina zatvora zbog umiješanosti u ubistva Bošnjaka i Hrvata tokom rata u julu i avgustu 1992. godine, rekao je njegov advokat za BIRN u utorak.

Advokat Dražen Zubak rekao je da je njegova žalba na prvostepenu presudu odbijena kao neosnovana.

Prvostepenom presudom izrečenom u avgustu 2022. godine, Ćulibrk je oglašen krivim, kao pripadnik rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, da je u julu 1992. godine učestvovao u ubistvu 44 zatočenika Bošnjaka i Hrvata, uključujući dvije žene, koje su odvedene iz logora Omarska.

Zarobljenike su minibusom odvezli iz Omarske u selo Donji Dubovik, vezali žicom i strijeljali pored jame Lisac.

Ćulibrk je proglašen krivim i da je u avgustu 1992. godine učestvovao u ubistvu sedam bošnjačkih civila koji su putovali iz Prijedora prema Bihaću, pored jame Lisac u Donjem Duboviku. Posmrtni ostaci žrtava ekshumirani su iz jame 2000. godine.

Ćulibrk je optužen zajedno sa bivšim policajcem Miloradom Koturom, koji sada živi u Srbiji. Srpske vlasti su sada preuzele krivično gonjenje Kotura.

Podijeli ovaj članak