Čopori pasa haraju ulicama Bosanske Krupe

1 min. čitanja

Psi lutalice jedan su od najvećih i, čini se, u dogledno vrijeme nerješivih problema sa kojima se suočavaju stanovnici grada Bosanska Krupa.

Osim što strahuju za svoju i bezbjednost djece, kojoj bi psi lutalice mogli da nanesu povrede, ističu da životinje raznose smeće po gradu.

Problemi zbog pasa lutalica su se nekada rješavali organizovanjem lova, ali je u međuvremenu usvojen zakon koji štiti životinje. Dodatna poteškoća je i nepostojanje azila za pse.

Lutalice najviše privlače kontejneri po kojim traže hranu. U naseljima u kojima ne postoje kontejneri za bacanje smeća ili su daleko komunalno preduzeće otpad odnosi pojedinim danima, pa ga stanovnici ostavljaju ispred kuća. Te kese i kante za otpatke predstavljaju metu za pse lutalice, koji tamo dolaze noću.

“Kod nas psi ne idu pojedinačno nego u čoporima. Iako još nisam čuo u zadnje vrijeme da je pas napao neko dijete, ipak se bojim za svoju kćerku. Ne znam otkuda ih ovoliko, valjda ih privlače kontejneri”, kaže između ostalog stanovnik naselja Lamele.

Podijeli ovaj članak