Bosanska Krupa: Javni konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima u akademskoj 2023/2024. godini

7 min. ─Źitanja

Na osnovu ─Źlana 5. stav 2. Pravilnika o uslovima i postupku dodjele stipendija (ÔÇ×Slu┼żbeni glasnik Grada Bosanska KrupaÔÇť, broj: 11/23),Gradona─Źelnik Grada Bosanska Krupa raspisuje:

J A V N I   K O N K U R S
za dodjelu stipendija redovnim studentima
u akademskoj 2023/2024. godini

Gradona─Źelnik raspisuje javni konkurs za dodjelu stipendija Grada Bosanska Krupa za studente koji imaju prebivali┼íte na podru─Źju grada Bosanska Krupa, koji su dr┼żavljani Bosne i Hercegovine, koji prvi put upisuju godinu studija u akademskoj 2023/2024. godini na jednom od akreditovanih dr┼żavnih fakulteta bosanskohercegova─Źkih univerziteta u svojstvu redovnog/redovnog samofinansiraju─çeg studenta, uz uslov da nisu korisnici druge stipendije ili subvencija za tro┼íkove ┼íkolarine, smje┼ítaja u studentske domove i/ili ishrane iz sredstava bud┼żeta ili drugog davaoca.

I ÔÇô USLOVI ZA DODJELU STIPENDIJA

Pravo u─Źe┼í─ça na konkursu za dodjelu stipendije imaju studenti koji ispunjavaju slijede─çe uslove:

ÔÇô da su dr┼żavljani Bosne i Hercegovine,
ÔÇô da imaju prebivali┼íte na podru─Źju grada Bosanska Krupa,
ÔÇô da su kao redovni/redovni samofinansiraju─çi studenti upisali prvu, drugu, tre─çu ili ─Źetvrtu godinu prvog ciklusa studija, odnosno redovi/redovni samofinansiraju─çi prvu ili drugu godinu drugog ciklusa studija na nekoj dr┼żavnoj akreditovanoj visoko┼íkolskoj ustanovi,
ÔÇô da nemaju status apsolventa i
ÔÇô da nisu korisnici druge stipendije ili subvencija za tro┼íkove ┼íkolarine, smje┼ítaja u studentske domove i/ili ishrane iz sredstava bud┼żeta iii drugog davaoca.

Pravo u─Źe┼í─ça na konkursu za dodjelu stipendije nemaju studenti koji:
ÔÇô se obrazuju uz rad,
ÔÇô vanredni studenti,
ÔÇô obnavljaju godinu studija,
ÔÇô su u okviru istog stepena ve─ç stipendirani od bilo kojeg davaoca stipendije

II ÔÇô VISINA I VREMENSKI PERIOD ZA KOJI SE STIPENDIJA DODJELJUJE

Visina stipendije studentima sa prosje─Źnom ocjenom 9,5 i vi┼íe iznosi 200,00 KM, a visina studentske stipendije ostalih studenata utvrdit ─çe se na na─Źin ┼íto ─çe se iznos preostalih bud┼żetskih sredstava planiranih za tu namjenu podijeliti na broj studenata koji su ispunili uslove za dodjelu stipendija Grada Bosanska Krupa.

Stipendija ─çe se ispla─çivati u jednakim iznosima za 10 (deset) mjeseci za period oktobar 2023. ÔÇô juli 2024. godine.

III ÔÇô POTREBNI DOKUMENTI

Uz prijavu za dodjelu stipendije u─Źesnici konkursa su du┼żni dostaviti:

ÔÇô Zahtjev za prijavu-odjavu prebivali┼íta ÔÇô boravi┼íta (obrazac PBA-1 ÔÇô ne starije od 3 mjeseca, original ili ovjerena fotokopija ÔÇô pribavlja se u CIPS-u Bosanska Krupa),
ÔÇô Uvjerenje visoko┼íkolske ustanove da je u─Źesnik konkursa prvi put upisao odre─Ĺenu godinu (semestar ÔÇô original ili ovjerena fotokopija ÔÇô izdaje fakultet),
ÔÇô Ovjerena izjava studenta da ne prima stipendiju ili subvenciju za tro┼íkove ┼íkolarine, smje┼ítaja u studentske domove i/ili ishrane iz sredstava bud┼żeta, odnosno stipendiju ili subvenciju drugog davaoca, da nije u radnom odnosu,
ÔÇô Studenti sa prosjekom ocjena 9,5 i vi┼íe dostaviti Uvjerenje o prosjeku ocjena (za prosjek ocjena uzima se prosjek svih polo┼żenih ispita od po─Źetka studija).

Napomena: ─îinjenicu dr┼żavljanstva u─Źesnika konkursa provjerava Slu┼żba za op─çu upravu i dru┼ítvene djelatnosti po slu┼żbenoj du┼żnosti.

Studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju Grada Bosanska Krupa u prethodnoj akademskoj godini i koji su redovno upisali narednu godinu studija, kod kojih nije do┼ílo do promjene mjesta prebivali┼íta i koji nisu korisnici druge stipendije ili subvencija za tro┼íkove ┼íkolarine, smje┼ítaja u studentske domove i/ili ishrane iz sredstava bud┼żeta ili drugog davaoca ostvaruju pravo na stipendiju za narednu akademsku godinu, uz prijavu na konkurs du┼żni su dostaviti:

ÔÇô Uvjerenje visoko┼íkolske ustanove da je prvi put upisao narednu godinu studija (semestar) za koju se dodjeljuje stipendija,
ÔÇô Ovjerenu izjavu da ne prima stipendiju iii subvenciju za tro┼íkove ┼íkolarine, smje┼ítaja u studentske domove i/ili ishrane iz sredstava bud┼żeta, odnosno stipendiju ili subvenciju drugog davaoca, da nije u radnom odnosu i da nije do┼ílo do promjene broja bankovnog ra─Źuna u odnosu na prethodnu akademsku godinu, kao ni promjene mjesta prebivali┼íta na podru─Źju grada Bosanska Krupa.

Obrasci prijava i izjava ─çe biti dostupni na Infopultu i slu┼żbenoj web stranici Grada Bosanska Krupa, s tim da Obrazac 1 sa izjavom popunjavaju studenti koji se prvi put prijavljuju za dodjelu stipendije, a Obrazac 2 sa izjavom popunjavaju studenti koji su bili korisnici stipendije u prethodnoj akademskoj godini.

IV ÔÇô ROK ZA PRIJAVU

Rok za podno┼íenje prijave na konkurs traje 15 dana po─Źev od dana objavIjivanja konkursa.

V ÔÇô NA─îIN PRIJAVE

Prijave na konkurs sa potrebnom dokumentacijom iz poglavlja III Javnog konkursa podnose se u zatvorenoj koverti sa naznakom ÔÇ×Prijava na konkurs za stipendije ÔÇô ne otvarajÔÇť putem po┼íte na adresu:

Gradski organ uprave Grada Bosanska Krupa,
Slu┼żba za op─çu upravu i dru┼ítvene djelatnosti, Terzi─ça bb, 77240 Bosanska Krupa,

a mo┼że se predati li─Źno na prijemnom ┼íalteru Gradskog organa uprave svakim radnim danom.

VI ÔÇô OBJAVLJIVANJE REZULTATA KONKURSA

Kona─Źnu lista kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa i listu kandidata koji ne ispunjavaju uslove za dodjelu stipendija donosi Gradona─Źelnik i iste ─çe biti objavljene na slu┼żbenoj web stranici Grada Bosanska Krupa.

Na objavljene liste u─Źesnici konkursa imaju pravo ┼żalbe Komisiji za za┼ítitu ljudskih prava i gra─Ĺanskih sloboda i ravnopravnost spolova Gradskog vije─ça u roku od 5 dana ra─Źunaju─çi od dana objave na slu┼żbenoj web stranici Grada.

Me─Ĺusobna prava, obaveze i odgovornosti izme─Ĺu studenata-korisnika stipendije i Grada ÔÇô davaoca stipendije, reguli┼íu se ugovorom o stipendiranju. Ugovor potpisuje Gradona─Źelnik, odnosno ovla┼íteno lice, s jedne strane i student s druge strane. Studenti koji se prvi put stipendiraju od strane Grada ili studenti koji su se ve─ç stipendirali, a kod kojih je do┼ílo do promjena bankovnog ra─Źuna su u obavezi dostaviti dokaz o otvorenom bankovnom ra─Źunu na dan potpisivanja ugovora.

VII ÔÇô OBJAVLJIVANJE JAVNOG KONKURSA

Javni konkurs ─çe biti objavljen na Radiu Bosanska Krupa, oglasnim tablama Grada Bosanska Krupa i na slu┼żbenoj web stranici Grada Bosanska Krupa.

Obrazac 1 sa izjavom (za studente koji se prvi put prijavljuju za dodjelu stipendije)

Obrazac 2 sa izjavom (za studente koji su bili korisnici stipendije u prethodnoj akademskoj godini)

Podijeli ovaj ─Źlanak