ANALIZA IZBORNIH REZULTATA: U Skupštinu USK ide čak šest Krupljana

0 min. čitanja

Nakon što je CIK objavio zvanične rezultate za nedavno održane Opće izbore 2022. godine, još se čekaju potvrđeni rezultati, ali i koalicioni sporazumi stranaka koje će formirati buduću vlast. Dok čekamo da vidimo budući rasplet cijele situacije, za ovu analizu razmatraćemo Bosansku Krupu, odnosno rezultate i eventualni uspjeh bosanskokrupskih kandidata koji su dobili mandate ili značajan broj glasova.

Pa da krenemo od vrha, kandidata za Predsjedništvo BiH. Tačno je da Krupljani nisu imali svog kandidata, ali nisu baš ni oni repa bez korijena, jer je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Platforme za progres, Banjalučanin Mirsad Hadžikadić, oženjen rođenom Krupljankom, te je stoga krupski zet. Njegov izborni rezultat prepolovio se je u odnosu na izbore 2018-te godine kada je kao osvježenje na učmaloj domaćoj političkoj sceni dobio povjerenje 58.555 glasača, dok je na ovogodišnjim izborima osvojio samo 30.968 glasa. Krupljani zeta nisu prepoznali kao favorita, vjerovatno i jer je bilo očigledno da nema ni najmanju šansu da pobijedi, nego da bude ispomoć Bakiru Izetbegoviću kao protivteža kandidatu ujedinjene opozicije Denisu Bećireviću, te je Hadžikadić u Krupi dobio samo 321 glas, a Denis Bećirević najveći broj glasova u ovoj borbi, odn. 2.997 krupski glas.

Sledeći nivo analize je izbor za Parlamentarnu skupštinu BiH. Ovdje su iz naše izborne jedinice 1A dobivena tri mandata i to ispred SDA, NES-Za nove generacije i SDP. Aktuelni ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi USK Samir Jašaragić kao kandidat koalicije NES-Za nove generacije dobio je značajnu podršku, sveukupno 4.134 glasača, od čega u samoj Bosanskoj Krupi 1.042 glasa, što ipak nije bilo dovoljno da osvoji mandat. SDA-ovi kandidati Sanela Nuhić i vijećnik Adis Hamzić dobili su ukupno 3.884 i 3.565, od čega u Bosanskoj Krupi 901 i 1.179 glas što takođe nije bilo dovoljno za mandat, kao ni SDP-ovoj vijećnici Edini Šertović koja je dobila 1.900, 812 krupskih glasova.

Za Parlament FBiH SDA-ov vijećnik Nermin Šabić osvojio je značajnih 4.906, od čega u Bosanskoj Krupi 1.572 glasa, što je pojedinačno i najveći broj osvojenih preferencijalnih glasova od svih kandidata iz Krupe. Vijećnik i ujedno i predsjednik NES-a Midhat Arnautović osvojio je također značajan broj glasova, tačnije 3.664, od čega u Bosanskoj Krupi 1.098 glasa, vijećnica  Elvira Mehić 2.759, tj. 706, dok je SDP-ov predsjednik i kantonalni zastupnik dr. Muhidin Šertović osvojio 1.958, od čega u Bosanskoj Krupi 1.167 glasa.

U Skupštinu USK ide čak šest Krupljana. Predsjednik SDA Mehmed Mahmić osvojio je svoj treći mandat sa ukupno 4.848, odnosno 1874 glasa u Bosanskoj Krupi. NES-ovi trenutni zastupnici dr. Hajrudin Halilović i Ifeta Kadić obnovili su mandate sa 4.433, tj. 752 i 2.525, tj. 927 glasa. SDP-ov kandidat Mladen Lonić osvojio je svoj drugi mandat sa 1.213, tj. 543 glasa, što je također postigao i DF-ov kandidat Sanil Hasić sa 1.446, tj. 506 glasa. NiP-ova kandidatkinja i bivša SBB-ova federalna poslanica Azra Tajić mandat je dobila sa ukupno 693, tj. 347 krupska glasa.

Sa šest osvojenih mandata, ukoliko bi nastupali sinhronizirano, ovi budući kantonalni zastupnici mogli bi biti značajan faktor na krajiškoj političkoj sceni, a u korist svoga Grada. Ostaje nam da vidimo da li će tako biti, ali iskustvo nam govori da su za takvu saradnju jako male šanse. Ipak svim nabrojanim treba odati priznanje za umješnost u vođenju politike, jer dobiti mandat ispred jedne malobrojne zajednice to zaslužuje. Također je izvjesno da će od nabrojanih bar dva zastupnika biti delegirani u Dom naroda Parlamenta F BiH. Također je upadljiva činjenica da su svi krupski dobitnici mandata politički veterani koji su i ranije bili birani na raznim zakonodavnim nivoima i nema niti ijednog novog pridošlice u ovaj „klub“. Treba dodati i to da aktuelni gradonačelnik Armin Halitović nije bio niti na jednoj listi, a dosadašnje iskustvo nam govori to da je bio među kandidatima svakako da bi ovi rezultati donekle bili različiti.

Također je zanimljivo i to da je DF-ov buduća poslanica Senita Handukić rođena krupljanka koja živi u Bihaću. Značajan broj ukupnih glasova zabilježili su i NES-ovi Mehmed Haskić 2.446, kao i dr. Izet Sulejmanović, te SDA-ovi kandidati Ilijaz Harčević 1976, te Amir Džajić 1.722. Ujedno svi nabrojani su i aktuelni vijećnici.

Svakako da je bilo još nekoliko zanimljivih kandidata koji su privlačili pažnju javnosti svojim istupima i nastupima u predizbornoj kampanji ili su bili „favoriti“ zbog visoke pozicije na listi, ali isti niti su osvojili mandate, niti značajan broj glasova, te stoga nisu bili predmet ove kratke analize. To ne znači da će njihov doprinos narednoj kampanji za lokalne izbore 2024-e godine biti zanemarljiv. Naprotiv, zbog različitosti lokalnih od opštih izbora biće bitan svaki kandidat i svaki glas. Ali do tada nam predstoji da sačekamo i vidimo kako će ići formiranje vlasti na sva tri nivoa, kao i to da li će Visoki predstavnik Christian Schmidt nastaviti da koristi svoje ovlasti da nameće odluke i tako mijenja pravila igre.

IZVOR: Krupljani.ba
Podijeli ovaj članak