Sarajevska groblja prekrivena svijećama i cvijećem na dan Svih svetih

1 min. čitanja

Katolici diljem svijeta danas obilježavaju praznik Svi sveti, kojim Rimokatolička crkva slavi sve svece, one kanonizirane i one koji to još nisu. No, kroz stoljeća taj je praznik ušao u svakodnevne živote ljudi, te je običaj 1. novembra posjetiti grobove najmilijih, gdje se za njihovu dušu položi cvijeće i upale svijeće, prisjećajući se njihova života.

Sarajevska katolička groblja danas imaju posebnu patinu – još iz daleka svjetlucaju svjetla svijeća raznih boja, posvuda je cvijeće na grobovima, članovi porodica obilaze i čiste grobove namilijih, prizivajući u sjećanje lijepe uspomene te moleći se za duše pokojnika.

Praznik Svi sveti obilježava se još od 4. stoljeća, međutim na datum 1. novembra slavi se tek od 8. stoljeća. Tada ga je na taj datum ‘premjestio‘ papa Grgur III. kako bi  bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhain koji je označavao Novu godinu.

U pravoslavnim crkvama taj se praznik slavi prve nedjelje po Duhovima.

Dan nakon praznika Svih svetih, 2. novembra obilježava se Dušni dan, koji se u Crkvi još naziva i danom Spomena svih vjernih mrtvih. Dušni se dan obično obilježava misama zadušnicama te se na taj način prisjećamo preminulih.

Podijeli ovaj članak