21.april – Sjećanje, opomena, pečat hrabrosti i bitka za Bosansku Krupu

3 min. čitanja

Svečanom akademijom, evocirajući uspomene i dešavanja od prije 32 godine, 21.aprila 1992.godine, kada je napadnuta Bosanska Krupa, odata je počast žrtvama, te pred punom salom Doma kulture, promovirana knjiga pukovnika Seada Jusića, Bitka za Bosansku Krupu.

Samo obilježavanje 32.godine otpora agresiji, počelo je jutros, posjetom delegacija spomen obilježjima i šehitlucima, dok je nastavak obilježavanja nastavljen od 17h, na Centralnom spomen obilježju, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće za 503 bosanskokrupska šehida, koji su svoje živote dali za našu slobodu.
Tačno u 17:55h, započela je Svečana akademija, čime je simbolično evocirana uspomena na april 1992.godine, kada su se ‘’razbile obale Une, naši životi, porodice, kuće, ulice. Razbilo se mjesto rađanja, življenja i umiranja.”

Kroz referat ratnog načelnika Stanice javne bezbjednosti Jadranka Šarana, pamtićemo hrabrost i istrajnost Krupljanki i Krupljana, koji su od prvog momenta agresije, pa do slobode, tih 1244 izbjeglička dana, znali da će se vratiti kući.

Gradonačelnik je u kratkom govoru evocirao uspomene, podsjetio na važnost obilježavanja ovih datuma, kulture sjećanja i pamćenja, te poželio svima dobrodošlicu u slobodnu Bosansku Krupu. Skupu se obratio i ministar Almir Tutić, ističući vrijednosti i hrabrost vojnika Armije RBiH.

I sama knjiga, ‘Bitka za Bosansku Krupu’, koju su predstavili doc.dr.Emin Mesić, recenzent knjige, ratni komandant u jedinicama 511.slavne brdske brigade i počasni građanin Bosanske Krupe, Emir Kliko, te sam autor, pukovnik Sead Jusić, kazivali su o štivu koje je pred nama, koje nudi uvjerljiv narativ koji bilježi i tragediju i trijumfe , dokumentaciju, mape, svjedočenja i sjećanja, te služi kao dokaz vremena i dešavanja, koje može ostati sačuvano samo ako je zapisano.

O pisanju i zapisivanju ratnih dešavanja, Jusić je istakao da je na ovoj knjizi radio dvije godine te da piše ‘’svojoj djeci i unučadima, da znaju šta se desilo – da smo ranjavani, ubijani, silovani, protjerani, ali da nismo porobljen narod. Mi imamo svoje pobjedničke priče, naše heroje a to se mora ostavljati u amanet’’, kazao je Jusić.

Izdavač ovog vrijednog djela je Udruženje Reis Džemaludin Čaušević, ispred kojeg se Husnija Avdagić obratio prisutnima, a Grad Bosanska Krupa podržao je izdavanje ove knjige.
Knjiga je vrijedna opomena na ratna dešavanja, zbir dokumenata, svjedočenja, mapa i ratnih zapisa, spiskova i imena, a najviše svjedok vremena, pečat istine u kulturi sjećanja i pamćenja.

Podijeli ovaj članak