21. april: Obilježavanje 32. godišnjice otpora agresiji na Bosansku Krupu

2 min. čitanja

21. april davne 1992. godine u Bosanskoj Krupi ostat će vrlo dobro upamćen. To je dan kada su Krupljani sa desne strane Une, bez razumljivog i opravdanog razloga, morali napustiti svoje domove, svoje ulice i svoja sela, te pod kišom granata potražiti spas života na drugoj strani rijeke Une.

21. april se pamti kao dan kada je napadnuta Bosanska Krupa, ali i kada je pružen otpor agresiji na Bosansku Krupu. Tako će se trideset i druga godišnjica u ovom herojskom gradu, jednom od tri najrazrušenija u BiH, obilježiti prema sljedećem protokolu obilježavanja:

21. april (nedjelja)

10:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i šehitluka na području grada Bosanska Krupa
(okupljanje delegacija na Trgu Alije Izetbegovića)
17:00 sati – Polaganje cvijeća – Centralno spomen-obilježje
17:55 sati – Svečana akademija (Dom kulture)
– Promocija knjige „Bitka za Bosansku Krupu“ (Dom kulture)

Da se ne zaboravi…

Agresija na Bosansku Krupu otpočela je sunčanog 21. aprila 1992. godine. Golgota više od 25000 stanovnika općine Bosanska Krupa trajala je 1244 izbjeglička dana, da bi se 17. septembra 1995. godine uz pomoć boraca 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne, Krupljani vratili svojim kućama. Na putu do slobode život su izgubila 503 borca i starješine 511. slavne i Policijske stanice Bosanska Krupa, a otprilike tokom troipogodišnje agresije stradao je i isti broj civila. Više od 2000 stanovnika općine Bosanska Krupa preživjelo je lakša ili teža ranjavanja. Po povratku u Bosansku Krupu građani ovog grada zatekli su više od 9.000 totalno uništenih objekata. Ono što je urađeno u poratnom vremenu je dokaz da agresor nije uspio u svojoj namjeri, jer Krupljani i dalje žive i vole svoj grad.

Organizacioni odbor poziva sve Krupljane da prisustvuju programskim sadržajima i na taj način daju doprinos u obilježavanju Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu, jer je to, kako kažu, jedan od najznačajnijih datuma iz njene novije historije.

Podijeli ovaj članak