Zvizdić traži reakciju Schmidta po pitanju državne imovine: NSRS se bavi zakonima za koje nije nadležna

2 min. čitanja

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je danas kako je Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS nova politička igra i da očekuje da će to biti riješeno reagovanjem visokog predstavnika, prenosi Fena.

Dodao je da postoji mogućnost da to bude učinjeno i zahtjevom za ocjenom ustavnosti što ne bi trebalo činiti pet različitih instanci radi populizma već zajednički članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, za šta u Predstavničkom domu može biti prikupljeno 20 i više potpisa.

Zvizdić je naveo da NSRS razmatra zakone i teme koji nisu u njenoj nadležnosti i da zato taj zakon ne može proizvesti nikakvo pravno dejstvo, bez obzira hoće li biti usvojen ili ne.

Naglasio je da je titular državne imovine država Bosna i Hercegovina koja nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je podsjetio da su sve dosadašnje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine pokazale da državna imovina pripada državi BiH i da o njoj posljednju riječ može dati samo Parlamentarna skupština BiH.

Također, Zvizdić je u izjavi medijima izrazio očekivanje i da će nova parlamentarna većina sutra izabrati Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH i da će u drugoj polovini januara biti kompletirano i imenovano Vijeće ministara BiH.

Podijeli ovaj članak