Župljanin ne zaslužuje podršku Vijeća Ministara za puštanje na slobodu

2 min. čitanja

Stojan Župljanin ne zaslužuje saglasnost Vijeća Ministara za prijevremeno puštanje na slobodu, stoji u dopisu koji su danas Vijeću ministara BiH, odnosno predsjedavajućoj Borjani Krišto uputili Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Kotro Varoš i Savez logoraša u BiH.

Stojan Župljanin, osuđeni ratni zločinac, zatražio je prijevremeno puštanje na slobodu iz zatvora u Poljskoj u kojem se nalazi od 2009. godine zbog ratnih zločina koje je počinio u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. On je, podsjećamo, osuđen na 22 godine zatvora, a molbu za prijevremeno puštanje podnio je ranije ove godine s obzirom da mu u ovom periodu ističu dvije trećine odslužene kazne.

– Vijeće Ministara BiH nema legitimititet davanja garancija sve dok Vijeće Ministara BiH, na čelu sa ministrom pravde, blokira upis pravosnažnih presuda MKSJ u pravni sistem BiH, o čemu postoje kritički izvještaji MKSJ i Rezidualnog Mehanizma za krivične sudove iz Den Haga, upućeni Vijeću Sigurnosti UN-a.

Dodaju kako se ne smiju se i ne mogu dati garancije bez mišljenja žrtava Župljaninovih zločina i nakon što se presude MKSJ upišu u krivične evidencije naše države.

– Upravo blokade i opstrukcije upisa presuda MKSJ omogućavaju da se zločinci politički i društveno angažiraju u BiH, da budu “besprijekorni“ građani da se ne upisivanjem presuda omogućava negacija zločina i presuda MKSJ.

Davanje garancija Stojanu Župljaninu bi bila potvrda da se nakon političke podrške Dariju Kordiću od strane predsjednice FBiH, Lidije Bradare i ministrice u Vladi FBiH Sanje Vlaisavljević sistemski podržavaju zločinci i zločinačke politike koje su presuđene od strane MKSJ, stoji u saopćenju.

Podijeli ovaj članak