Zdravstveni turizam u BiH cvjeta: Naše banje zaslužuju veću pažnju države

4 min. čitanja

Banje i lječilišta u Bosni i Hercegovini, a ujedno i zdravstveni turizam, iz godine u godinu sve više cvjetaju, sve je više gostiju na liječenju i rehabilitaciji koji dolaze ne samo iz cijele BiH nego i iz zemalja regiona i šire. U razgovoru za Oslobođenje i O kanal sa prvim ljudima nekoliko banjsko-lječilišnih kompleksa u našoj zemlji saznajemo da su kapaciteti sve više popunjeni.

Ljekovite vode

Blagodati ovih ljekovitih voda su ogromne, mnogima one pomažu u očuvanju zdravlja, tako da i ne čudi da se svake godine mnogi gosti vraćaju u lječilišta Banje Vrućice u Tesliću, kompleksa Reumala u Fojnici te u Banjsko-lječilišni kompleks Aquaterm Olovo.

To nam potvrđuje i dr. Senad Selimović, direktor Banje Aquaterm u Olovu, te naglašava da se broj pacijenata u poređenju s ranijim godinama, prošlom i pretprošlom, povećava. Raste broj gostiju i po popunjenosti u 2023. je primjetan trend rasta broja pacijenata kako na mjesečnom, polugodišnjem tako i godišnjem nivou, u svim banjama, pa i u Aquatermu.

– U odnosu na prošlu godinu, ono je 10 posto veće, a u odnosu na pretprošlu i godinu prije je i 50 posto bila manja popunjenost kapaciteta. Treba napomenuti da su to bile godine pandemije, tako da je to bio pad broja gostiju zbog evidentnih i objektivnih razloga. Trenutno se broj gostiju kreće između 190 i 200 u svakom momentu u našem lječilištu. Naravno, postoje sedmična variranja, ali broj gostiju na nivou prošlog mjeseca je bio 185, kazuje dr. Selimović za Oslobođenje i O kanal.

Naglašava da su njihova stalna nastojanja da inoviraju načine iskorištenja olovske termalne vode, a isto tako da unaprijede način pružanja usluge sa aspekta fizikale medicine i rehabilizacije.

– Kontinuirano ulažemo i u nabavku nove opreme i u edukaciju uposlenika kako bismo što bolje i efikasnije odgovorili tim izazovima sa kojima se susrećemo u svakodnevnom liječenju pacijenata sa najrazličitijim oboljenjima, kaže dr. Selimović.

Banja Vrućica je za prvih sedam mjeseci tekuće godine ostvarila 138 hiljada noćenja, što je za devet posto više nego protekle godine, pa su u upravi zadovoljni rezultatima u ovoj godini.

– Posebno nas raduje činjenica što je oko polovine naših gostiju iz inostranstva. Uspjeli smo da napravimo veliki prodor na tržište Hrvatske, ove godine smo napravili značajan iskorak na tržištu Slovenije i sve u svemu, sumirajući dosadašnji tok sezone, od početka godine pa sve do sada smatramo uspješnim, kaže u razgovoru za Oslobođenje i O kanal Aleksandar Radošević, izvršni direktor za operacije marketinga i prodaju zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica Teslić.

U Banji Vrućici su, uglavnom, bazirani na tržišnom principu, naglašava naš sagovornik.

– Većina naših gostiju i većina prihoda nam dolazi kroz tržište, pa moramo da se borimo da ih osvojimo našom uslugom, kvalitetom i pristupačnim cijenama. Imamo i ugovore sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS-a i ZZO ZDK-a, tako da dio pacijenata dolazi putem uputnica zdravstvenih osiguravajućih kuća. Taj dio je manjinski, ali tih 70 do 80 posto gostiju i prihoda ostvarimo na tržištu, kazao je Radošević.

Najveći kapaciteti

Reumal Fojnica je najveća banja u FBiH sa 540 ležajeva i popunjenosti većom od 85 posto tokom godine.

– Banjski turizam je veoma značajan, ali nisam siguran da je prepoznat u pravoj mjeri. Ono što je bitno jeste da je on u BiH na visokom nivou, ali bi mogao biti i više prepoznat od naših institucija, izjavio je nedavno direktor ovog lječilišta Alija Mukoča.

Podijeli ovaj članak