Zavičajni muzej Travnik: Fundus od 80.000 eksponata privlači turiste iz cijelog svijeta

5 min. čitanja

Ukoliko želite osjetiti dio prošlosti i zaviriti u davnine grada Travnika i njegove okoline, imate priliku to uraditi ako posjetite Zavičajni muzej.

Ovaj jedini zavičajni muzej na području današnjeg kantona Srednje Bosne, osnovan 1950. godine i raspolaže sa više od  80 hiljada eksponata koji predstavljaju zaista vrijednu i važnu gradsku instituciju.

Ova riznica kulturno-historijske baštine, od zaborava vječno čuva stalno izložbene postavke prirodoslovne i kulturno-historijske zbirke, arheološki lapidarijum i etnografske izložbe.

Prirodoslovna zbirka

Stalna izložbena postavka muzeja sastoji se i od prirodoslovne zbirke koja raspolaže sa više od 40 hiljada eksponata 

Zbirka se sastoji od tri dijela – paleontološka, minerološko-petrografska i zoološka postavka. Prirodoslovne zbirke u Zavičajnom muzeju u Travniku možete da pogledate i arheološku postavku koja ukazuje na najstarije naseljavanje travničkog kraja iz najranije perioda ljudske prošlosti. Na drugom spratu muzeja možete pogledati i etnografsku postavku koja ukazuje na orijentalni utjecaj islamske civilizacije. Inače, od 1996. godine u Zavičajnom muzeju se održavaju i općinska vjenčanja, priča nam Amela Tiro, muzejski pedagog i certificirani vodič pri Zavičajnom muzeju u Travniku.


image

Tiro: Etnografska postavka ukazuje na orijentalni utjecaj islamske civilizacije


Jasmina Ćebo

Muzej također posjeduje i numizmatičku zbirku, hemeroteku, fototeku te biblioteku sa više od 12 hiljada knjižnih jedinica.

Inače, Zavičajni muzej Travnik uključen je i u zaštitu materijalne i nematerijane kulturne baštine travničkoga kraja.

U jubilarnoj, šezdesetoj godini postojanja, Zavičajni muzej Travnik obogaćen je stalnom izložbenom postavkom koja kroz fotografski medij na tematski osmišljen način predstavlja tradiciju mjesta – običajne manifestacije materijalne i nematerijalne baštine, po svome sadržaju i izrazu karakteristične za travnički kraj.


image

Prizori sa fotografija nastajali su kroz dugotrajan proces priprema, snimanja i studijske post-produkcije


Jasmina Ćebo

Tim povodom smo pokrenuli jednu radionicu nematerijane kulturne baštine. U pitanju je tradicionalna izrada lončarskih predmeta na tradicionalnom lončarskom kolu, potom izrada tradicionalnog tekstila ili materijala na horizontalnom tkalačkom stanu te izrada bosanskih ćilima na vertikalnom tkalačkom stanu. Inače, radionice su otvorene za posjetitelje u ljetnom vremenskom periodu na Srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad Travnik. 

Ono što je zanimljivo jeste i da se srednjovjekovna tvrđava stari grad Travnik, koja je i nacionalni spomenik, nalazi u depadansu Zavičajnog muzeja kao i memorijalni muzej rodna kuća Ive Andrića. 

Grad pod otvorenim nebom

Zbirke muzeja su vrijedne pažnje, a to govori i broj posjeta turista iz cijelog svijeta. 

Nekadašnje sjedište osmanskih vezira, a danas muzej pod otvorenim nebom, godišnje posjeti oko 30.000 turista iz cijelog svijeta

– Poznato je da je grad Travnik muzej pod otvorenim nebom jer je bio 150 godina sjedište bosanskog pašaluka, rezidencije 77 vezira i sjedište dva konzulata, dosta je posjećen. Dakle, od strane turista iz cijeloga svijeta kao i domaćih.

Početkom aprila pa do sredine juna imamo ekskurzije učenika iz cijele BiH a također.

Kada je u pitanju mlađa populacija najinteresantnija je zoološka postavka gdje imamo interesantne egzotične životinjske vrste iz cijeloga svijeta – u pitanju je lav i tigar.


image

Zoološka postavka – lav i tigar

Zbirku je utemeljio 1884. godine, u okviru Gimnazije, prvotno za školske potrebe, za prirodopisni kabinet, tadašnji gimnazijski profesor, pater Erik Brandis. Vremenom se zbirka razvila u vrijednu naučnu i dokumentacijsku zbirku, iznimno važnu za proučavanje živoga svijeta i ruda s područja Bosne i Hercegovine. Profesor Brandis je sam sakupljao primjerke, razmjenjivao ih s drugim naučnicima, a poneke je dobio i na poklon.

Vratio se Ćiro

Interesantan je i primjerak parnog voza Ćiro koji je proizveden 1893. godine. Danas se u svijetu čuvaju još četiri primjerka takve vrste voza.


image

Primjerak parnog voza Ćiro, koji je projektovan po Abtovom sistemu


Jasmina Ćebo

U pitanju je voz koji je projektovan po  Abtovom sistemu (nazubljene motke ili zupčanica)  nahođenja koji je bio prilagođen uskotračnoj pruzi, koja je išla kroz grad Travnik. Danas smo očuvali  lokomotivu i dva vagona. 

Inače, proces restauracije parnog voza Ćiro je počeo 2012.godine u radionici u Banovićima a danas je smješten u dvorište Zavičajnog muzeja Travnik.

Podijeli ovaj članak