Zašto su Bećirović i Komšić dali “amin” da čovjek s crne liste postane konzul BiH u Rijeci?

2 min. čitanja
Jednoglasnom odlukom Predsjedništva BiH, čovjek sa američke crne liste i bivši predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija, odlazi u Rijeku gdje će obnašati funkciju počasnog konzula Bosne i Hercegovine.Tako su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović složno dali “amin” da Tegeltija dobije novi unosan angažman iako je prije dvije godine završio na američkoj crnoj listi zbog, kako su naveli iz State Departmenta, visoke korupcije u periodu kada je obnašao funckiju predsjednika VSTV-a.Ambasadore i ostale diplomate iz kvote srpskog naroda trenutno delegira članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Iako je nepisana praksa da se članovi Predsjedništva “ne miješaju” jedni drugima u izbore kadrova za ambasade koje im “pripadnu”, Komšić i Bećirović bi ipak trebali bh. javnosti objasniti zašto i kako su mogli dati saglasnost za imenovanje Milana Tegeltije na bilo koju funkciju sa koje će predstavljati BiH uzimajući u obzir da su ga vlasti Sjedinjenih Američkih Država označile kao osobu ogrizlu u visokoj korupciji i to za vrijeme kada je obnašao jednu od najvažnijih funkcija u bh. pravosuđu. Pored toga, za Tegeltiju se vežu i druge afere.

Nakon što je otišao sa pozicije prvog čovjeka VSTV-a, Tegeltija je postao savjetnik Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, a zatim predsjednik FK Borac.Prije tačno dvije godine Klix.ba je pisao o mogućnosti da se Tegeltija nađe na listi novih ambasadora BiH, ali nam je Tegeltija tada kazao da nema informacija o tome. Dvije godine kasnije, Tegeltija postaje diplomata i odlazi u susjednu Hrvatsku.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak