Zapečaćena imovina: Zarade na parkinzima Šmrku i Begu više nema

6 min. čitanja

U petak je počela zapljena imovine koja se dovodi u vezu sa uhapšenima u akciji Start, među kojima je i Ibrahim Hadžibajrić, do jučer načelnik Općine Stari Grad.

Sedam lokacija

Sudska policija u Federaciji BiH je, na osnovu naredbe Tužilaštva Kantona Sarajevo, u petak angažirana na pružanju asistencije pripadnicima Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u predmetu izvršenja rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu od 29. maja.

Navodno je Admir Arnautović Šmrk kao fiktivne vlasnike parkinga postavljao članove svoje porodice ili njemu bliskih ljudi

Cilj asistencije je da se omogući provođenje sudske odluke i na taj način Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom stvore preduslovi za siguran i nesmetan ulazak u posjed i privremeno upravljanje pravnim licima – privrednim društvima, tačnije, parking prostorima na ukupno sedam lokacija koje se nalaze u Starom Gradu.

U spomenutoj aktivnosti učestvuju službenici Sudske policije Centra u KS-u i Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji BiH, saopćeno je iz Sudske policije u FBiH.

– Na osnovu rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom zapečatila je EuroPark d. o. o. Sarajevo koje se nalazi na adresi Bistrik 1, piše u obavještenju Agencije koje se nalazi na zapečaćenom parkingu.

Zapečaćena su sva tri parkinga koja su se spominjala u dosadašnjem toku istrage. Najprije je zapečaćen parking na Bistriku, zatim je zapečaćen i parking kod sarajevske Vijećnice u Ulici Telali, pa na koncu i parking kod Doma armije. Zapečaćena je i firma Plaza, u vlasništvu Elmedina Karišika.

Parkinzi se dovode u vezu i sa Admirom Arnautovićem Šmrkom, koji je uhapšen u septembru prošle godine, od kada mu je Sud BiH više puta produžio ostanak u ćeliji. Navodno je Šmrk kao fiktivne vlasnike parkinga postavljao članove svoje porodice ili njemu bliskih ljudi, dok je, pišu dobro obaviješteni, jedan od parkinga u centru Sarajeva bio pod direktnom njegovom kontrolom. U predmetu Start on nije glavna figura procesa, već su to neposredni izvršioci.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić je za Klix potvrdio da se za jednu firmu veže Šmrk.

– Prema dostupnim informacijama, to lice je imalo svoj udjel i uzimalo novac. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je to nedvojbeno ustanovilo. Vidjet ćemo sve transakcije, to je za Agenciju zahtjevan posao i moramo biti spremni da se odupremo svim nasrtajima i opstrukcijama, kako mi, tako i tužilaštvo i sud, koji će biti atakovani od pojedinih lica koja finansiraju napade, ukazao je Jakić.

Podsjetimo, sarajevski Kantonalni sud odredio je jednomjesečni pritvor dojučerašnjem načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović, sekretarki Općine, dok je Sud BiH odredio pritvor Elmedinu Karišiku, Mehmedu Dediću, Seidu Hadžibajriću i Emini Rogo. Terete se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca.

Najprije je zapečaćen parking na Bistriku, zatim i parking kod sarajevske Vijećnice u Ulici Telali, pa na koncu i parking kod Doma Armije

U petak je Kantonalni sud prihvatio prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo i za još dva mjeseca produžio pritvor Hadžibajriću i Destanovićki.

– Kolega Crnalić i Kolić su se bavili zakonitošću dokaza koji su prikupljeni. To su dokazi sa Sky aplikacije i to je nešto s čime ćemo se boriti narednih nekoliko godina. Naše je stajalište da su ti dokazi nezakoniti. Nijedan dokaz ili nova činjenica nisu pokazani sudu, tako da nema smetnje da se brane sa slobode, rekla je advokatica Marsela Bajramović, prije nego je pritvor produžen za još dva mjeseca, napominjući da su tražili kućni pritvor sa elektronskim nadzorom, jer smatraju da bi se njime postiglo isto što i sa pritvorom.

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora za još dva mjeseca i Ibrahimovom sinu Seidu Hadžibajriću i Karišiku, vlasniku firme Plaza, a zbog postojanja opasnosti od bjekstva, te bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za kazneni postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Za šefa 80 posto

– Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem aplikacije Sky, kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela, saopćili su ranije iz Tužilaštva KS-a, te pojasnili da se privedeni terete da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore u Starom Gradu za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Medo i Rajvosa su navodno dogovarali i izvršavali poslove u ime Bega. Ovako otprilike zvuči dešifrovana komunikacija vođena putem Sky aplikacije. Rajvosa, odnosno Seid je bio posrednik između svog oca i Mede, odnosno Karišika, koji je dobio parking prostore i od zarade davao 80 posto Ibrahimu Hadžibajriću, u Sky svijetu poznatom kao Beg.

Podijeli ovaj članak