Za čiji interes: Uvodi li se neradna nedjelja jer nedostaje trgovaca?

3 min. čitanja

Vlada FBiH bi do kraja godine trebala razmatrati zakonske izmjene kojima bi se obaveznim proglasilo zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom. Neki smatraju da se vlasnici trgovina na ovaj način žele izboriti sa nedostatkom radne snage te da položaj radnika neće biti poboljšan.
Jedan od onih koji predloženo zakonsko rješenje ne smatra ispravnim je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH).

U razgovoru za Klix.ba Čavalić je kazao da je odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine doveo do toga da veliki trgovački lanci lobiraju preko nadležnog ministarstva da se zabrani rad jedan dan u sedmici.

“Zabrana se odnosi na rad trgovačkih objekata, a ne generalno te djelatnosti. To znači da nema ni garancija da radnik ili radnica neće taj dan raditi u magacinu ili obavljati neki drugi posao, koji ne podrazumijeva trgovački objekat”, ističe Čavalić.
Radnici su se, kaže, godinama nadali da će doći u povoljnu pregovaračku poziciju te će se izboriti za bolja radnička prava i veće plate.

“Mi smo došli do toga u nekim djelatnostima, poput trgovine, i umjesto da radnici unaprijede svoja prava na način da se poštuje Zakon o radu, da se plati prekovremeni rad, da se obezbijedi stolica za neke kasirke, toalet za one koji rade u trafikama, predlaže se zabrana rada nedjeljom. Mislim da je to regresivan potez, a ne progresivan, koji nas vraća unazad. Ako objekat radi šest dana umjesto sedam to znači manja potražnja za radnikom, odnosno manje plate”, objašnjava Čavalić.
Navodi da se koncept neradne nedjelje pogrešno predstavlja.

Nakon što je u više navrata javno kritikovao ovaj prijedlog kaže da su mu se javile radnice i istakle da ne žele svoj slobodan dan fiksirati za nedjelju.

Izgledni su određeni scenariji ukoliko neradna nedjelja zaživi na nivou Federacije BiH, objašnjava Čavalić.

“Imamo poslodavce, mali broj njih, koji krše Zakon o radu, ne daju radnicima slobodan dan, ne daju dva slobodna dana, ne plaćaju prekovremeni rad. Ti poslodavci će u slučaju zabrane rada nedjeljom nastaviti da krše radnička prava. Imamo poslodavce koji već daju slobodan dan i to će nastaviti, ali će taj dan biti nedjelja. I imamo svakako tip poslodava koji će imati benefite, poput benzinskih pumpi i kladionica koji će prodavati određene proizvode i veći broj radnika će se prebaciti u te djelatnosti”, kaže Čavalić.

Podsjeća da je Mađarska ukinula neradnu nedjelju nakon godinu dana, jer se teret rada prebacio na šest dana i radnice su subotom radile do kasno u noć kako bi svi stigli obaviti kupovinu, jer trgovine nedjeljom ne rade.

 

Klix.ba

Podijeli ovaj članak