Washington Post piše o BiH, ali u pozitivnom svjetlu: “Mališani prave paketiće prijateljstva za djecu Ukrajine”

1 min. čitanja

Washington Post pisao je o Bosni i Hercegovini, tačnije djeci koja su se odaazvala na poziv Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu da se pripreme novogodišnji paketići sa toplom odjećom, igračkama, slatkišima i drugim poklonima djecu Ukrajine.

“U domovima i školama širom Bosne, mladi ovog decembra pripremaju poklon kutije za koje se nadaju da će izmamiti osmijeh na lica svojih vršnjaka koji žive ratu u Ukrajini – baš kao što su takvi pokloni učinili mnogim njihovim roditeljima prije jedne generacije.

Odgovarajući na apel malog sarajevskog muzeja, stotine bosanske djece spremaju kutije sa toplom odjećom, igračkama, bombonama i drugim jednostavnim poklonima koji će biti dostavljeni djeci Ukrajine na vrijeme za Novu godinu.

“Roditeljima i vaspitačima koji im pomažu da odaberu šta da pošalju, iskustvo je probudilo rijetke srećne uspomene iz vremena kada su bili na udaru ljubaznosti stranaca dok su odrastali u stalnom strahu od smrti”, navodi ovaj medij.

‘Kada sam rekla tati da ćemo pripremiti poklone za djecu u Ukrajini, rekao mi je kako su takvi pokloni činili ih sretnima kada su ih dobivali tokom rata u BiH”, rekla je Sara Nur Spahić (11) te dodala:

‘Nadam se da će i djeca u Ukrajini biti jednako srećna‘.

 

 

Podijeli ovaj članak