Vlasnik restorana u Cazinu radnicima isplatio po 1.080 KM: “Oni to itekako zaslužuju, mi smo poput porodice…”

2 min. čitanja

Svaka finansijska pomoć građanima Bosne i Hercegovine, uslijed globalne inflacije koja je zahvatila i našu zemlju, mnogo znači. Nakon što je nezaposlenima na birou obećana pomoć od 100 KM, a budžetskim korisnicima od 1.080, slijedeći preporuke vlasti Federacije BiH, isplate neoporezive jednokratne pomoći počele su i u privatnim preduzećima.

Trgovački lanac Bingo počeo je isplaćivati radnike sa po 1.080 KM, ali i poslodavci u mnogim manjim preduzećima kao što je, naprimjer, ugostiteljski objekat Šadrvan u Cazinu.

– Ja sam shvatio da to nije pod moranje, ali je lijep čin. Pošto se pojavila mogućnost da svojim radnicima isplatim po 1.080 KM, ja sam to i učinio. Smatram da radnici to itekako zaslužuju. Mi smo poput jedne porodice, oni učestvuju u stvaranju vrijednosti i za to moraju biti ekstra i nagrađeni, kazao nam je Enes Ćoralić, vlasnik restorana i prenoćišta Šadrvan u Cazinu.

On ima sedam uposlenika, te je svima odmah isplatio cijele iznose. Inače, većina poslodavaca traži mogućnosti da to učini bar u ratama.

– Ekonomska situacija je teška, svačiji budžet je pod pritiscima i ja to razumijem. Ali, uvijek mora da postoji taj zarađeni višak, tako da niko ne bi trebao gubiti svoje radnike iz vida. Inače, ja svojim uposlenicima redovno isplaćujem i regres, ljeti i zimi uz godišnje odmore. To me ispunjava zadovoljstvom, a trudićemo se da tako bude i ubuduće, istakao je Ćoralić.

Ko je naučio na to da povremeno obraduje svoje radnike, takvi će i ovu priliku iskoristiti da to ponovo izvedu. S druge strane, ima i poslodavaca koji na ovakve preporuke negoduju i traže sistemska rješenja.

Podijeli ovaj članak