Vlada privremeno smanjuje i ukida carinske stope kod uvoza: Ovo su oblasti koje su obuhvaćene

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do kraja 2024. godine. Ova mjera ima za cilj podržati bh. privredu i omogućiti konkurentnije i povoljnije poslovanje, kao i zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Odluka obuhvata 68 tarifnih oznaka u sektorima tekstilne, obućarske, kemijske, metalne, prehrambene, grafičke i elektroindustrije. To su materijali i sirovine koji se koriste u bh. proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, za izvoz ili kao zamjena za uvozne proizvode koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u potrebnim količinama i kvaliteti.

Važno je napomenuti da se carinske stope na robe obuhvaćene ovom odlukom ne odnose na robu koja potiče iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Osim toga, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Srbije, Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, Agencije za civilno zrakoplovstvo Crne Gore, Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije i Glavnog direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Turske o međusobnoj suradnji.

Memorandum ima za cilj unapređenje oblasti civilnog zrakoplovstva kroz razmjenu iskustava i priznavanje pilotskih dozvola. Također se podržava inicijativa za uspostavljanje Centra za obuku osoblja u oblasti zaštite civilnog zrakoplovstva, sa sjedištem u Beogradu.

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru donošenja, a kao bh. potpisnik predložen je generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare