Vitalij Kličko pozvao Benjaminu Karić na Kijev Forum u Briselu: Poštovana kolegice, bilo bi mi drago da…

2 min. čitanja

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, odazvala se međunarodnom investicijskom forumu ‘Kyiv Investment Forum‘ koji će se održati 28. novembra u Briselu. Ovaj događaj se inače održava u prijestolnici Ukrajine, no iz sigurnosnih razloga kao rezultat ruske invazije na ovu zemlju, Forum je premješten u Brisel.

Kijevski investicijski forum je jedna od najutjecajnijih platformi u Ukrajini za razmjenu vodećih međunarodnih iskustava i praksi među stručnjacima, zvaničnicima, političarima, preduzećima i partnerima.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, kako navode njegovi saradnici koji su u kontaktu s N1, zadovoljan je odzivom gradonačelnice Karić na Forum.

U svom pozivu naveo je važnost saradnje prijestolnica širom Evrope u obnovi Kijeva.

U službenom pozivu Kličko je Karić pozvao da bude njihova uvažena gošća na ovom velikom događaju.

“Nažalost, zbog varvarske invazije Ruske Federacije na Ukrajinu i aktivnih neprijateljstava u mnogim dijelovima zemlje, ne možemo održati KIF u Kijevu kao i obično. Stoga će se ove godine Investicioni forum održati u Briselu 28. novembra 2022. godine u Gradskoj vijećnici Brisela. Posljedice ruskog rata protiv Ukrajine su apsolutno nesagledive: uništena civilna infrastruktura (uključujući bolnice i škole), lanci proizvodnje su prekinuti, vitalne ekonomske investicije zaustavljene. Ipak, moramo se nositi s tim posljedicama i prevladati ih. Stoga je ovogodišnji program foruma posvećen obnovi metropolitanskog područja Kijeva pogođenog ratom i poslijeratnim ekonomskim oporavkom regiona”, napisao je Kličko.

Dalje je istakao da imaju za cilj pronaći najsavremenija i najefikasnija rješenja za ekonomski oporavak ne samo Kijeva, već da davanje snažnog podsticaja ekonomskom, društvenom i političkom razvoju.

“Poštovana kolegice, bilo bi mi drago da Vam poželim dobrodošlicu na Kyiv Investment Forum 2022.Koristim ovu priliku da ponovim uvjeravanja o svom najvećem uvažavanju i poštovanju i da Vama i stanovnicima Vašeg veličanstvenog grada poželim mir i prosperitet”, zaključio je u pozivu Karić gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Podijeli ovaj članak