Više reakcija na korištenje bonskih ovlasti stiglo je od političara van BiH: “Veliki uspjeh Andreja Plenkovića”, “šamar biračima”, “usluga sestrinskoj stranci”…

4 min. čitanja

Nakon što je Christian Schmidt, visoki predstavnik u našoj zemlji, nametnuo Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te Odluku kojom se donose amandmani na Ustav Federacije BiH, neposredno nakon što su zatvorena biračka mjesta u našoj zemlji, uslijedile su brojne reakcije – kako u zemlji, tako i u susjedstvu, ali i u Evropskoj uniji.

Uspjeh Hrvatske?

Tonino Picula, europarlamentarac Progresivnog saveza socijalista i demokrata iz Hrvatske, izjavio je da pravi problem u BiH nisu samo pojedinci, već sistem.

– Schmidt je očito čekao da prođe izborna kampanja. Učinio je potez koji ima taktičko opravdanje, rekao je Picula za HRT.

Željana Zovko, europarlamentarka Europske pučke stranke iz Hrvatske, na odluke gleda kao na veliki uspjeh Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH i hrvatske diplomatije. I Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, izrazio je zadovoljstvo zbog nametanja izmjena Izbornog zakona. Iako je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Julian Reilly pozdravio Schmidtove odluke, baronesa Arminka Helić, članica Doma lordova Parlamenta UK-a, te intervencije smatra retrogradnim.

– Visoki predstavnik je nametnuo izmjene Izbornog zakona nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta na općim izborima u BiH. To je retrogradan potez, koji cementira etničke podjele u zemlji. Radi se o koraku unazad za demokratiju u BiH, objavila je Helić na Twitteru.

Thomas Waitz, europarlamentarac Zelenih/Europskog slobodnog saveza iz Austrije, smatra da je Odluka o Izbornom zakonu šamar biračima.

”Umjesto da poštuje izborni proces i volju naroda, Schmidt radije daje usluge sestrinskoj stranci CSU – HDZ-u. Birači su jasno izabrali progresivne u odnosu na nacionalističke političare. Ipak, Schmidt izaziva novu krizu nepotrebnim potezom koji ide u korist gubitnicima izbora”, napisao je, između ostalog, Waitz na Twitteru.

Odluke podrivaju demokratske kapacitete BiH i volju građana koji žele da iskoriste demokratsko pravo, kaže Schieder

Tineke Strik, europarlamentarka Zelenih iz Nizozemske, smatra da su rezultati izbora zasjenjeni korištenjem bonskih ovlasti za nametanje Izbornog zakona koji zadovoljava interese etnonacionalističke stranke HDZBiH i njene sestrinske stranke u Zagrebu.

– Njegovo korištenje ovlasti na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana koji su iskoristili demokratska prava. OHR je značajno oštetio OHR kao instituciju, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna, ističe Strik.

Posmatrači Evropskog parlamenta koji u BiH borave u sklopu posmatračke misije OEBS-a tokom izbora, iznenađeni su Schmidtovim odlukama. Andreas Schieder, europarlamentarac Progresivnog saveza socijalista i demokrata iz Austrije, rekao je da mnogi sagovornici misle da ti zakoni nisu doneseni na vrijeme i da su nedovoljni. Iz Misije su poručili da će dati na ocjenu odluke, koja će biti objavljena u izvještaju.

Revizija politike

Iz berlinskog Vijeća za politiku demokratizacije naglasili su da bi “sada bilo vrijeme da Berlin zahtijeva reviziju politike od 360 stepeni o BiH i široj balkanskoj politici, koja je za Zapad odavno zakasnila – i da provede vlastitu”.

Ranije je Elmedin Konaković, lider NiP-a, poručio da rješenja “nametnuta samo u FBiH nisu optimalna i nisu idealna”, te da očekuje takav angažman i u RS-u. Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH, ističe da se “ne raduje ikakvim nametanjima”. Slaven Raguž, predsjednik HRS-a BiH, smatra da odluke “idu u smjeru zaštite legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda”.

Podijeli ovaj članak