Picula: Komšić je izborna anomalija/Zovko BiH će dobiti kandidatski status tek kada…

3 min. čitanja

Hrvatski mediji i dalje se bave rezultatima izbora, ali i odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U emisiji Otvoreno HRT-a eurozastupnici iz Hrvatske Željana Zovko i Tonino Picula komentarisali su rezultate izbora, prije svega za Predsjedništvo BiH.

Izgleda da je Izetbegović igrajući na kartu Komšića, igrajući da ima dva člana predsjedništva izgubio najmanje jednoga, a pitanje je kako će se Komšić dalje ponašati. To definitivno nije kraj SDA. SDA je i dalje najjača stranka, ali mislim da će Izetbegovića SDA maknuti jer on je s ovim pri kraju karijere. Prema svemu sudeći Bošnjaci su odbacili agresivnu i ratnohuškačku retoriku i u tom pravcu će se moći mirnije razgovarati o pregovorima, izjavila je Zovko.

Picula je prokomentarisao zahtjev Mosta da se Željko Komšić proglasi personom non grata u Hrvatskoj, kao i zahtjeve da se Zoranu Milnović uskrati mogući dolazak u BiH.

–  Verbalna pirotehnika je očekivana i bilo bi čudno da se takve stvari ne događaju. Takvi zahtjevi ne vode nikuda. Možemo se slagati ili ne slagati s nekim akterima na političkoj sceni, ali ako imaju izborni legitimitet, kao što je slučaj s hrvatskim predsjednikom, onda ta vrsta ograničenja nije način kako se može napraviti promjena. Komšić je anomalija izbornog sustava, ali treba voditi računa o činjenici da je izabran već četvrti put. Sigurno da nije sugovornik koji će promijeniti poziciju Hrvata u BiH, ali treba mijenjati okolnosti u kojima će na idućim izborima doći do promjene, rekao je Picula.

S obzirom da će i Hrvatska učestvovati u kreiranju odluke o dodjeli kandidatskog statusa za BiH, zanimljivo je čuti mišljenje europarlamentaraca iz Hrvatske, kada bi se to moglo i dogoditi.

– Kad se konačno dogovori o legitimnom predstavljanju, izbornom zakonu i kada Hrvati konačno dobiju pravi udio u toj državi da mogu biti sigurni da će se njihov glas računati i kod izbora hrvatskog člana predsjedništva. To je uvjet svih uvjeta, rekla je Zovko.

Zanimljivo je da su Zovko i Picula na jednak način pohvalili odluku visokog predstavnika o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. Smatraju kako će ovim izmjenama Hrvatima u BiH biti vraćena prava koja su im, prema njihovom mišljenju, do sada bila oduzeta. Ovakve izmjene je Zovko nazvala čak i velikim uspjehom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Podijeli ovaj članak