Vijeće za štampu i online medije u BiH najoštrije osudilo kriminalizaciju klevete u RS-u

2 min. čitanja

Narodna skupština RS-a usvojila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizira kleveta, čime se direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.

Vijeće za štampu i online medije u BiH u saopćenju za javnost navodi da se radi o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika po kojima je kleveta postala krivično djelo novčano kažnjiva ali i uz mogućnost kazne zatvora.

Propisana novčana kazna od 1.000 do 6.000 KM, a maksimalna kazna zatvora je do dva mjeseca za osuđene koji ne budu mogli otplatiti novčanu kaznu.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini upozorava nadležne da je usvojeni zakon vrlo štetan po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo.

Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Javni interes je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

“Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika”, navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa.

Vijeće za štampu i online medije u BiH bilježi porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja. Novinari i urednici svakodnevno se žale na novu vrstu pritisaka, poput traženja uklanjanja tekstova, uz prijetnje tužbama, bez prethodno upućenog reagiranja ili demantija, što je također zastrašivanje, pritisak i prijetnja. Predviđene kazne doprinijet će cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija.

Zakon mora proći i proceduru u Vijeću naroda RS-a, nakon čega, ako ne bude veta, stupiti će na snagu.

Podijeli ovaj članak