(VIDEO) Zajedničkom akcijom Europola i BiH uhapšeno 38 osoba – Otkrio ih Sky

3 min. čitanja

Europol je podržao Bosnu i Hercegovinu u identificiranju i razbijanju velike kriminalne mreže umiješane u trgovinu drogom i oružjem, pranje novca i korupciju. U istragu, pokrenutu analizom Europola, uključeni su Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, Granična policija i Državno tužiteljstvo. U istrazi su sudjelovali i organi gonjenja (Federalni ured kriminalističke policije) i pravosudni organi iz Njemačke, saopćili su iz Europola. 

Hapšenja i zapljene

Istraga koja je, kako navode, pokrenuta 2021, bila je usredotočena na aktivnosti kriminalne mreže koja je uglavnom bila uključena u proizvodnju i trgovinu drogom na zapadnom Balkanu, u EU i Južnoj Americi. Operativnom analizom kriptirane komunikacije dobiveni su važni tragovi koji su poslužili za identifikaciju kriminalnih aktera. Europol je podržao nacionalna tijela u razvoju njihovih istražnih aktivnosti pružajući im važne informacije dobivene komunikacijom osumnjičenika putem šifriranih aplikacija ANOM i SkyECC. 

– Razmjena informacija između različitih državnih tijela otkrila je organizaciju velikih razmjera, rasprostranjenu na dva kontinenta i s nekim članovima na položajima u državnoj upravi Bosne i Hercegovine. Dana 19. juna, osmog dana akcije u okviru ove trogodišnje akcije, državne vlasti BiH uhapsile šest osoba. Ovim hapšenjima broj osoba privedenih zbog povezanosti s ovom organiziranom kriminalnom gripom porastao je na ukupno 38. naveli su iz Europola te objavili ukupne rezultate operacije.

Uhapšeno je, kako navode 38 osumnjičenih, od kojih osam na dužnostima u državnoj upravi BiH, a jedna “visokovrijedna meta” uhapšena u Njemačkoj izručena je BiH, dok zapljene uključuju preko 300 kg kanabisa te nekretnine i gotovinu ukupne vrijednosti veće od 6 miliona eura

– Europol je podržavao operaciju od samog početka analizom komunikacije koja je nacionalnim vlastima omogućila identificiranje osumnjičenika i otkrivanje njihovih kriminalnih aktivnosti. Europol je omogućio razmjenu informacija te koordinirao i finansirao operativne sastanke. Paralelne operativne analize Europola, dostavljene u obliku paketa obavještajnih podataka, rasvijetlile su razgranatosti i utjecaj kriminalne mreže, a također je podržao nacionalna tijela slanjem stručnjaka na teren kako bi istražiteljima pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u stvarnom vremenu.

Jača operativna saradnja

Od juna 2023. Europol dodatno jača svoju operativnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom (BiH). Ovaj novi razvoj odnosi se na uspostavu jedinstvene Nacionalne kontaktne tačke za sve organe za provođenje zakona u BiH s Europolom, povezujući ih sa sistemom Europolove mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA). 

Uspostavljanje ove Nacionalne kontaktne tačke, koja će koordinirati komunikaciju između relevantnih tijela za provođenje zakona u BiH i Europola, prati i upućivanje oficira za vezu iz BiH u agenciju. Oficir za vezu BiH pridružit će se velikoj zajednici od gotovo 300 oficira za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, a koji su već smješteni u sjedištu Europola

Podijeli ovaj članak