(VIDEO) Una se izlila iz korita, dijelovi USK pod vodom: Službe civilne zaštite na terenu

2 min. čitanja

Pripadnici Službe civilne zaštite Grada Bihaća trenutno su na terenu u MZ Kulen-Vakuf i Orašac.

Zbog obilnih padavina i slijevanja oborina sa okolnih brda došlo je podizanja vodostaja rijeke Une i Unca, te izlijevanja rijeke Une iz korita.

Trenutno je u MZ Kulen Vakuf nekoliko objekata ugroženo, gdje su na intervenciju upućeni pripadnici Vatrogasne jedinice sa pumpama za ispumpavanje vode i vrećama sa pijeskom.

U MZ Orašac izvršena je intervencija prokopavanja jednog oborinskog kanala.

S obzirom na konstantne padavine koje su najavljene i u narednim danima, Služba civilne zaštita Grada Bihaća još jednom apeluje građane čiji objekti i imovina se nalaze u rizičnim područijma, da pravovremeno izvrše mjere samozaštite, odnosno da iz podrumskih i prizemnih prostora stambenih i poslovnih objekata izmjeste stvari koje bi mogle biti uništene poplavom, te da u krugu JP Vodovod u ul. Ivana Frane Jujića preuzmu vreće za pijesak.

Zbog izlijevanja rijeke Une iz korita, za posjetitelje su zatvoreni ulazi Gorjevac i Ćelije koji vode prema Štrbačkom buku, saopćeno je iz Nacionalnog parka UNA.

– Obilne kiše proteklih dana, a posebno tokom današnjeg dana podigli su vodostaj Une i Unca i došlo je do izlijevanja rijeka. Jake kiše izazivaju i bujične poplave, te velike količine vode se slijevaju sa okolnih brda u vodotoke i niže dijelove, kao i preko prometnica. Navedeni ulazi su zatvoreni do daljnjeg, navode iz Nacionalnog parka.

I u mjestu Donji Petrovići na području opštine Krupa na Uni rječica Vojskova izlila se iz korita na regionalni put Dubovik – Petrovići – Bušević, rekao je Srni načelnik ove opštine Mladen Kljajić.

Kljajić je rekao da je saobraćaj na ovom putnom pravcu otežan. On kaže da je u Hašanima potok Slanac poplavio most i poljoprivredno zemljište kod tri domaćinastva.

Podijeli ovaj članak