(VIDEO) Umjesto o Zakonu, rasprava o 27 lica EU i razli─Źitom vrstama uputa

9 min. ─Źitanja

Prijedlog Zakona o slobodi pristupa informacijama izazvao je neo─Źekivanu raspravu u Predstavni─Źkom domu Parlamentarne skup┼ítine Bosne i Hercegovine. Sve je po─Źelo od informacije da Delegacija Evropske unije u BiH ima razli─Źite javne i tajne upute o podr┼íci zakonu.

Iznena─Ĺeni i uvrije─Ĺeni

Prema tvrdnjama dijela civilnog dru┼ítva, ali i zvani─Źnom stavu Evropske unije, u prijedlogu Zakona nalaze se ta─Źke koje nisu u skladu sa evropskim propisima. Zvani─Źni stav dio je pisma da se Zakon treba usvojiti skupa sa amandmanom, a nezvani─Źno su zastupnici navodno dobijali poruke da usvoje Zakon i ako amandman ne bude prihva─çen.

Zastupnik SDA ┼áerif ┼ápago predlo┼żio je amandman koji je, kako je i sam rekao, zapravo prijedlog Delegacije EU u BiH. Amandman predvi─Ĺa da Institucija ombudsmana BiH bude nadle┼żna da postupa kao drugostepeno ┼żalbeno tijelo.

Sa┼ía Magazinovi─ç, zastupnik SDP-a, rekao je da su iz Delegacije EU u BiH pozvali zastupnike da, i ukoliko ovaj amandman ne dobije potrebnu podr┼íku, glasaju za predlo┼żeni zakon u trenutnom obliku.

– Imamo problem ┼íto imaju dva mi┼íljenja. Mi┼íljenje za javnost je da treba amandman, a bez javnosti je – usvojite ovo, ovo je uredu. ┼áta sad, ako glasamo protiv ovog Zakona rukovo─Ĺeni pismom koje ka┼że da treba promijeniti zakon? Ho─çemo li dobiti pohvale da smo oborili neevropski zakon? Naravno da ne─çemo, a ako ga usvojimo, ho─çe li se oni oglasiti i re─çi da ovo nije dobro? Ho─çe. Nemojte nas tjerati da pokazujemo u javnosti na─Źin na koji se komunicira. Dakle, da zaklju─Źim, u pismu stoji da je bez amandmana koje je gospodin ┼ápago predlo┼żio ovaj zakon upitan. U privatnoj komunikaciji stoji – usvojite, ovo je u skladu sa kriterijima i tretirat ─çemo da je zakon uredu, rekao je Magazinovi─ç.

Lider PDP-a i sam zastupnik Branislav Borenovi─ç je zaklju─Źio kako je vi┼íe no o─Źigledno da su poslanici vladaju─çe koalicije pozivani direktno iz Delegacije EU ÔÇť─Źim iznose suprotne tvrdnje od onoga ┼íto smo mi dobili u zvani─Źnoj dokumentacijiÔÇŁ. On je pitao da li je potrebno pokrenuti istragu kako je i ko sa kim komunicirao, odnosno da li ovaj prijedlog zakona odgovara evropskim standardima ili ga je potrebno mijenjati amandmanom Evropske unije.

– Vi predla┼żete zakone koji su samo po nazivu evropski, a po sadr┼żaju nisu. Ili jesu, ili mo┼żda nisu? Uozbiljimo se, ovo postaje anarhija, naglasio je Borenovi─ç.

Ke┼ío je pak poentirao kako je frapantno saznanje da postoje dva razli─Źita mi┼íljenja.

– Cijenim iskrenost Magazinovi─ça, ali Magazinovi─ç govori o dva mi┼íljenja, jednom koji je upu─çen na prave adrese i drugom koje je nazvao privatnim. Ovo mi┼íljenje da EU ima dva mi┼íljenja je li zna─Źi da ima i dva lica? Ako je tako, tra┼żi─çemo saop┼ítenje EU za ovo ┼íto je danas re─Źeno, poru─Źio je Ke┼ío.

Ne smijemo dozvoliti da nas bilo ko poni┼żava jer mi odgovaramo gra─Ĺanima, a ne Sattleru. Niko nam ne mo┼że nare─Ĺivati, bila je rezolutna zastupnica Vuli─ç

Poslanica SNSD-a Sanja Vuli─ç iskoristila je priliku da iska┼że vlastito i partijsko protivljenje ÔÇťevropskom amandmanuÔÇŁ. O─Źekivano: uslijedila je i ocjena o nedopustivom mije┼íanju ┼íefa Delegacije EU u BiH Johana Sattlera u unutra┼ínja pitanja BiH.

– Zbog ─Źega smo onda dobili povjerenje glasa─Źa u na┼íim bazama?, upitala je Vuli─ç. Pa nastavila: ÔÇťNe smijemo dozvoliti da nas bilo ko poni┼żava jer mi odgovaramo gra─Ĺanima, a ne Sattleru. Niko nam ne mo┼że nare─Ĺivati. Radi javnosti ┼żelim re─çi da smo mi dobili od Sattlera materijal, ali nije nikog kontaktirao. Prihvatam sugestiju, ali amandmane da nam on pi┼íe ne. Onda neka on nametne sveÔÇŁ.

SNSD-ova zastupnica je jo┼í dodala da su opredijeljeni za dogovor, ali da je ÔÇťtakav vid komunikacije poni┼żavanje i da se postavlja pitanje postoji li svrha postojanja i za┼íto ih gra─Ĺani biraju ako ─çe iz EU mlatarati i govoriti ┼íta da radimo. Za sugestiju hvala, ali za poni┼żavanje neÔÇŁ.

Reagirao je predsjedavaju─çi PD-a PS-a BiH Denis Zvizdi─ç pozivaju─çi parlamentarce da se vrate su┼ítini zakona te zatra┼żio i precizniju pomo─ç od nadle┼żnog ministra pravde Davora Bunoze.

– ┼Żelimo u EU, sve politi─Źke partije to ┼żele, a to zna─Źi uskla─Ĺivanje na┼íeg zakonodavstva sa EU. Cilj dono┼íenja zakona je sistemsko ure─Ĺenje materije na nivou BiH kako bi se osigurala primjena zakona i osiguralo pravo na pristup informacijama. Imam pitanje za ministra: da li je ovaj zakon uskla─Ĺen sa pravnom ste─Źevinom EU i da li ─çe biti kredibilan napredak na na┼íem putu ka EU, pitao je Zvizdi─ç

Ministar Bunoza je odgovorio da zakon ve─çim dijelom ispunjava standarde EU, ali ipak ne u potpunosti.

– Te┼íko pitanje. Ne mogu prejudicirati da Zakon nije u potpunosti uskla─Ĺen sa EU, ali jeste ve─çim dijelom, mo┼że se re─çi da nismo svih 11 direktiva ispunili, rekao je Bunoza.

EU (i) standardi

Zastupnica Na┼íe stranke Sabina ─ćudi─ç rekla je da EU nije pokazala da ima dva, ve─ç 27 lica te da i ona ima problem s ovim zakonom.

– Kada govorimo o licemjerju me─Ĺunarodne politike, kao politikolog mogu re─çi da je licemjernije ┼íokirati se licemjerno┼í─çu me─Ĺunarodne politike. Ne postoje formalni i neformalni, za mene su svi formalni. Analiza ovog zakona mi pru┼ża dokaze da isto to svi imaju u zemljama EU. Mo┼żda su moji li─Źni kriteriji ve─çi od kriterija EU, ali nije mi cilj sebe zadovoljiti, nego pru┼żiti kvalitetan zakon. EU ima najmanje 27 lica, a oni imaju sigurno po dva lica, zna─Źi da imamo preko pedeset lica EU. Na┼íe je da zaklju─Źimo da li ovaj zakon ispunjava standarde EU, poru─Źila je zastupnica Na┼íe stranke Sabina ─ćudi─ç.

Ne mogu prejudicirati da Zakon nije u potpunosti uskla─Ĺen sa EU, ali jeste ve─çim dijelom, mo┼że se re─çi da nismo svih 11 direktiva ispunili, rekao je ministar Bunoza

Prijedlog Zakona o slobodi pristupu informacijama na nivou institucija BiH na pro┼íloj sjednici je usvojen u prvom ─Źitanju. Nacrt ovog zakona je jo┼í 2021. godine bio na javnim konsultacijama i bilo je preko 200 komentara iz organizacija civilnog dru┼ítva, udru┼żenja novinara, me─Ĺunarodnih organizacija, ali ni┼íta od toga nije uzeto u obzir.

Kako god, zastupnici su se u ovoj debati prili─Źno iscrpili, pa je popodnevni rad protekao gotovo o─Źekivano: iz DF-a su, recimo, u pozama┼ínoj diskusiji tek imali potrebu objasniti za┼íto ne─çe glasati za prijedlog Zakona o VSTV-u. Kad je do┼ílo do glasanja, ┼ápagin amandman nije imao entitetsku podr┼íku pa ─çe se o njemu, u drugom krugu, zastupnici izjasniti na sljede─çoj sjednici i tada ─çe glasati i o Zakonu. Isto va┼żi i za Zakon o VSTV-u, s tim da ─çe se o njemu zastupnici izja┼ínjavati u prvom ─Źitanju. Ni tre─çi reformski zakon, onaj o ombdusmenima, nije dobio entitetsku podr┼íku pa i on ─Źeka naredno zasjedanje, a zapravo dogovor koalicijskih partnera na nivou BiH.

Dodajmo i to da je predsjedavaju─çi Zvizdi─ç uputio poslani─Źku inicijativu kojom tra┼żi da Vije─çe ministara BiH pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o Vrhovnom sudu BiH.

– Smatram da nam je ovaj Zakon neophodan jer je radi pravne sigurnosti potrebno uspostaviti tijelo koje ─çe osigurati dosljedno tuma─Źenje prava na teritoriji cijele dr┼żave, poru─Źio je Zvizdi─ç.

Podijeli ovaj ─Źlanak