(VIDEO) Povorka ponosa – platforma za protest svih marginaliziranih grupa

3 min. ─Źitanja

Uo─Źi ─îetvrte bosanskohercegova─Źke povorke ponosa za O kanal govorila je Lejla Huremovi─ç, ─Źlanica Organizacionog odbora. Podsjetila je da je ovogodi┼ínja povorka u znaku savezni┼ítva. Propitivano je ┼íta zapravo zna─Źi biti saveznik/ca, koje odgovornosti i potrebe to savezni┼ítvo nosi i ┼íta se zajedni─Źkim snagama mo┼że uraditi kako bi se pobolj┼íao ┼żivot LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini. Kao najzna─Źajnije sfere savezni┼ítva definisane su poslovna, obrazovna, te sfere medija i porodica.

Zna─Źaj savezni┼ítva

– Neophodno je da u tim sferama podr┼íka bude malo glasnija, ja─Źa, izvan ─Źetiri zida, beskompromisna, rekla je ─Źlanica OO.

Za┼íto se o zatvaranju ulica govori samo kada je u pitanju Povorka, a nikada kada se odr┼żavaju drugi protesti, upitala je Huremovi─çeva

Poru─Źila je da podr┼íka zajednice raste iz godine u godinu, ali da jo┼í nije na zadovoljavaju─çim nivou. Huremovi─çeva je upozorila i da jo┼í u na┼íoj zemlji imamo politike, politi─Źare/ke koji zapravo poku┼íavaju koristiti Povorku i LGBTIQ+ osobe da bi dobijali jeftine politi─Źke poene. Osvrnula se i na nedavno saop─çenje Kluba SDA u Skup┼ítini Kantona Sarajevo, u kojem je tra┼żeno da se zabrani Povorka, odnosno zatvaranje ulica, kazav┼íi da bi se trebali obratiti MUP-u KS-a, jer on donosi takve odluke. Mi┼íljenja je da se radi o opasnim igrama koje dovode do netrpeljivosti. Podsjetila je i da je nasilje nad LGBTIQ+ zajednicom u Banjoj Luci velikim dijelom prouzrokovano narativom politi─Źara/ki. Komentari┼íu─çi kontraskup, Huremovi─çeva je poru─Źila da ┼żivimo u demokratskom dru┼ítvu i da svako ima pravo da iska┼że svoje mi┼íljenje sve dok to ne prelazi u govor mr┼żnje i pozivanje na nasilje i izolaciju.

– Politi─Źki narativi i u BiH, ali i svijetu, sve vi┼íe naginju desno, a fa┼íizam je u porastu, rekla je ─Źlanica OO i dodala da Povorka nije samo pitanje LGBTIQ+ osoba ve─ç cijelog dru┼ítva, jer napad na LGBTIQ+ zajednicu danas, zna─Źi napad na bilo koju drugu zajednicu sutra.

Problem društva

Naglasila je da je fa┼íizam problem svih nas, a da nas nasilje, nacionalizam i retrogradne politike unaza─Ĺuju. Nada se da ─çe Povorka postati platforma za protest svih marginaliziranih grupa u dru┼ítvu.┬áNa ulice Sarajeva u subotu su dobrodo┼íli su svi/e.

Iz Rijaseta Islamske zajednice u na┼íoj zemlji upu─çen je apel ÔÇť─Źlanovima IZ-a u BiH i svim muslimanima da se distanciraju od Povorke i drugih aktivnosti kojima se promoviraju grijeh i razvratÔÇŁ. Dodali su da, ÔÇťiako izra┼żavaju neslaganje sa orijentacijom koja se u islamu tretira velikim grijehom, izopa─Źeno┼í─çu i neprirodnim pona┼íanjem, osu─Ĺuju i bilo kakvo nasilje, koje je tako─Ĺer grijehÔÇŁ.

OO Povorke uputio je zahtjev za osvjetljavanje zida Vije─çnice duginim bojama. Nakon prebacivanja odgovornosti JP Sarajevo, Gradskog vije─ça i gradona─Źelnice Benjamine Kari─ç u petak uve─Źer je stigao odgovor. Gradsko vije─çe je putem maila, bez zvani─Źnog akta, obavijestilo OO da se njihov zahtjev odbija.

Podijeli ovaj ─Źlanak