(VIDEO) Ne žuri im se: Trojka u Sarajevu se širi, ima li mjesta za DF?

5 min. čitanja

Nakon što je osam stranaka potpisalo koalicioni sporazum o formiranju vlasti na svim nivoima, pa tako i za KS, počeli su pregovori. Dok jedni ovu koaliciju nazivaju tek matematičkom, kojoj je jedini cilj da izbaci SDA iz vlasti, drugi pak poručuju da je to ista ona ekipa koja je formirala Vladu u Sarajevu koja je dobro radila, te da je to put koji treba nastaviti. I bez računanja, SDA nema većinu u KS-u, a kojim će putem krenuti ostali, te ko će s kim u pregovore i računicu, pitali smo naše sagovornike.

Uslovljavanje DF-a

Prostom matematikom, osam stranaka koje su na izborima podržale Denisa Bećirovića u formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo imaće komotnu većinu. Sama Trojka (Naša stranka, SDPBiH i Narod i pravda) već ima 18 ruku, a ukoliko im se zvanično pridruži i Stranka za BiH, čiji stav čeka partijske organe, uz glas Damira Marjanovića (Za nove generacije), to bi značilo 24 ruke. Iz SDP-a poručuju kako su uvjereni da će se to desiti, ali da ne žure sa formiranjem novog saziva Vlade u Sarajevu.

Mi smo već predsjedniku SBiH Semiru Efendiću rekli da ćemo ga rado podržati u smislu imenovanja za premijera, navodi Zuhrić

– Već je poznato da u KS-u imamo većinu za formiranje Vlade, ali tu ćemo sačekati eventualne, potencijalne partnere, poput Stranke za BiH, koja će, ako bude sa nama na nivou Federacije, očekivano biti s nama i u KS-u, kaže nam Irfan Čengić iz SDP-a.

Demokratska fronta je, takođe, pozvana da bude dio koalicije, međutim, u ovoj stranci su odlučili čvrsto ostati vezani za SDA. Kažu da neće ići u koalicije čiji je glavni cilj da SDA ne bude u vlasti. Za njih je to samo matematika u kojoj nema vizije niti politike, već samo pokušaja da se dođe do resursa.


image

Irfan Čengić: Puno je logičnija vlast bez SDA

– Nas zanima da li možemo napraviti neku ideološku koaliciju, koja ima neki program, neku viziju, kuda zemlja treba da ide, a ne da nam je otvoreno da možemo koalirati sa SNSD-om i sa SDS-om i HDZ-om i sa nekim ljudima koji su na crnim listama, ali samo ne možemo sa SDA. To je nama ovako jedan budalast program i zato se nismo odazvali, poruka je Albina Zuhrića (DF).

Iz SDP-a ističu kako ne vide razlog zbog kojeg bi ostavili dosadašnje partnere samo da bi ispunili želje DF-a

A DF neće u vlast ni sa SDA ni sa NiP-om. Kažu da bi, kada bi se Naša stranka, Stranka za BiH i SDPBiH odlučili sa njima u koaliciju, to značilo da mogu i bez NiP-a i bez SDA. To je teoretski moguće, ali i praktično, potvrđuju iz SDP-a. Međutim, ne vide razlog zašto bi to radili.

– Zašto napuštati te partnere, a poziv DF-u stoji da se priključi našoj parlamentarnoj većini i ne vidim razlog zašto bi odbili taj poziv, jer zajedno možemo raditi i na evropskim, a i NATO integracijama. U Predsjedništvu BiH sjede Bećirović i Komšić, dakle predstavnik SDP-a i predstavnik DF-a. Puno je logičnije da takvu vlast napravimo bez SDA, konstatuje Čengić.

U Fronti su, bar tako tvrde, i bez ove kombinacije srećni da budu opozicija. S druge strane, SDA nema ni teoretske šanse da osigura većinu u KS-u. Ono što im je zajedničko jeste podrška da umjesto Edina Forte, na mjesto premijera dođe Semir Efendić, iako je, kako ističu, još rano o tome govoriti.

Čeka se SBiH

– Ja ne vidim razlog da se to mjesto ne ponudi gospodinu Semiru Efendiću, jer ko bolje može znati samu problematiku KS-a nego oni ljudi koji su obnašali, pogotovo duži period, funkciju načelnika opštine, kazao nam je nedavno u razgovoru Ibrahim Hadžibajrić, zamjenik predsjednika NES-a i načelnik Općine Stari Grad.

Sve oči uprte su izgleda u Stranku za BiH, jer zajedno s njom Trojka bi imala stabilnu većinu u KS-u, te bi bez smetnje nastavila projekte koje je počela za mandata Edina Forte.

Podijeli ovaj članak