(VIDEO) Košarac se obrušio na Heleza i najavio da neće potpisati zajedničku izjavu u Briselu

3 min. čitanja

Republika Srpska je privržena iplementaciji 14 prioriteta integralno, s obzirom da je to jako značajno za evropski put, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac uoči sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH Evropskoj uniji.

Istakao je da je važno je što se može govoriti o budućnosti BiH u evropskim institucijama.

– Republika Srpska, prije svega SNSD, je dostavio okvirno-operativni sa nekih 13 do 14 važnih mjera kao doprinos kako da kreiramo zajedničke korake. Žao mi je što Sarajeo nije dalo doprinos. Nismo od njih dobili plan za prevazilaženje problema u BiH. HDZ BiH je dostavio svoj plan, kaže Košarac.

Naglasio je da RS ima jasan stav da je potrebno donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH, kao bi strancima bilo onemogućeno da rade u Ustavnom sudu.

– Na sastanku ću jasno prenijeti stavove i politike Republike Srpske. Nećemo dozvoliti neistine i netačne tvrdnje o Republici Srpskoj i institucijama RS-a, rekao je Košarac.

 

U Briselu je žestoko kritikovao kolegu ministra odbrane Zukana Heleza te najavio da neće potpisati zajedničku izjave s EU jer tekst nije prihvatljiv za entitet RS.

“Zukan Helez ministar odbrane BiH, nije došao u Brisel da bude dio rješenja”, poručio je Staša Košarac komentarišući jučerašnji istup Heleza, koji je iz Brisela poručio da je EU shvatila da je Milorad Dodik najveći problem u BiH.

Košarac je izjavio da su, za razliku od Heleza, Milorad Dodik i institucije Republike Srpske ponudili rješenja.

“Helez nije došao u Brisel da razmotrimo način na koji će se deblokirati procesi u BiH, kako ćemo doći do toga da institucije funkcionišu, kako ćemo riješiti pitanje imenovanja ministra finansija, kako ćemo riješiti problem stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Nije došao da priča o realizaciji 14 prioriteta. Isključivi motiv mu je širenje laži i neistina u evropskim institucijama, te horski napadi na Milorada Dodika i Republiku Srpsku”, poručio je.

On je konstatovao da su “potpuno neprihvatljive insinuacije i optužbe na račun rukovodstva i institucija Republike Srpske.”

“Sarajevska struktura plasira neargumentovane tvrdnje o Miloradu Dodiku kao glavnom krivcu. To je potpunu nonsens. Moraju izađi iz zagrljaja Izetbegovića, starijeg i mlađeg. Neka se oslobode takvih politika. Milorad Dodik i Republika Srpska su ponudili rješenje. Srpski narod stoji uz politike Milorada Dodika. Mi želimo ustavne pozicije i dosljednu primjenu Dejtona. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivan naroda. Bez Republike Srpske nema riješenja u BiH”, rekao je Košarac.

On je rekao da RS podržava EU integracije, a da onaj ko blokira projekte RS-u i zagovara sankcije, zapravo podriva EU.

Podijeli ovaj članak