Uvrijeđeni i drski Dodik reagovao na Murphyjevu izjavu: Možda zašuti ukoliko se prihvati…

2 min. čitanja

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, reagovao je na današnje saopćenje američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Dodiku je, naime, zasmetalo to što je američka ambasada, pozivajući se na Ustav BiH, izjavila kako je država Bosna i Hercegovina nadređena entitetima.

Određeni krugovi šire mnogo dezinformacija o pravnom kontinuitetu Republike Bosne i Hercegovine i današnje Bosne i Hercegovine. Kako bismo pojasnili stvari, citiramo Član I Ustava Bosne i Hercegovine:

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i…

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) May 11, 2023

Zbog toga je lider SNSD-a, opet u drskom i bezobraznom tonu, poslao poruku američkom ambasadoru Michaelu Murphyju.

– Američki ambasador Majkl Marfi, ničim izazvan, postao je tumač svega i svačega, danas i Ustava BiH. Svoju službu zamislio je kao tumaranje od političara do ustavobranitelja. Ali Bečka konvencija o diplomatskim odnosima ne daje mu za pravo da se tako ponaša. Umjesto Ustava BiH, zakona i podzakonskih akata u BiH, bolje da se prihvati konvencija koje propisuju ponašanje diplomata. Možda nakon toga zašuti, rekao je Dodik.

Амерички амбасадор Мајкл Марфи, ничим изазван, постао је тумач свега и свачега, данас и Устава БиХ. Своју службу замислио је као тумарање од политичара до уставобранитеља. Али Бечка конвенција о дипломатским односима не даје му за право да се тако понаша. Умјесто Устава БиХ,…

— Милорад Додик (@MiloradDodik) May 11, 2023

Podijeli ovaj članak