Ubijena djeca Sarajeva sad su žrtve propagande: Glavni krivac je bh. pravosuđe

4 min. čitanja

Džemil Hodžić, Sarajlija koji je prije nekoliko godina pokrenuo projekat Sniper Alley (Aleja snajpera), proteklih dana razotkrio je još jednu manipulaciju i laž koja je došla iz Republike Srpske.

Ovaj Sarajlija projekat Aleja snajpera pokrenuo je iz vlastite želje za pronalaskom fotografija svog brata koji je kao dječak ubijen u opkoljenom Sarajevu. Nakon što je pronašao fotografije brata Amela, Džemil nije stao i nastavio je sa prikupljanjem dokumentacije iz perioda opsade grada.

Laži i podvale

U međuvremenu, Aleju snajpera je aktivirao i na društvenim mrežama, gdje svakodnevno objavljuje fotografije i tako olakšava ljudima pronalazak nekih njima poznatih ili bliskih osoba. Domaći mediji prekjučer su objavili informacije sa ove stranice koje se tiču ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Otkriveno je da je RTRS tokom aprila u prilogu koristio spisak Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS-a. Na tom spisku pronađena su imena djece koja su ubijena u Sarajevu, a predstavljena su u prilogu kao “žrtve muslimana i mudžahedina”.

U knjizi objavljenoj 2022. godine “Djeca žrtve rata 1992-1995”, kao žrtve su navedena imena: Marko Lukić, Damir Dodik, Igor Malešević, Mirjana Malešević, Vitomir Soknić i Danijel Kovačević. A ta djeca ubijena su u opkoljenom Sarajevu, od granata ispaljenih sa položaja VRS-a.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, kaže kako u RS-u već godinama lažima i podvalama nastoje napraviti reviziju historije.

– Ja konkretno nisam očekivao da su spremni da učine i ovakvu podvalu, da one mališane kojima su oni sa okolnih brda uništavali i prekidali djetinjstvo iskorištavaju u svoje propagandne svrhe, rekao nam je Grabovica.

Kao glavnog krivca za ovakva dešavanja Grabovica navodi bh. pravosuđe.

– Sve ovo se ne bi dešavalo ili bi se dešavalo u mnogo manjoj mjeri da Tužilaštvo radi svoj posao, jer oni 30 godina ne rade ništa što bi trebali raditi i zaista to se može shvatiti kao da su saučesnici i njihovi pomagači, kazao je on u izjavi za Oslobođenje.

Miroslav Lukić, brat ubijenog Marka Lukića, najavio je pokretanje tužbe protiv Republičkog centra i RTRS-a zbog laži i manipulacije.

– Ovo su jasni pokazatelji o kakvoj mašineriji propagande, laži, mirnodopske agresije, relativizacije i umanjivanja i izjednačavanja se zapravo radi, rekao je Lukić.

Loš izgovor

Poruku je Miroslav imao i za bh. institucije koje do sada nisu pokazale interes prema ovakvim slučajevima.

– Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, moje države, da poduzmu sve potrebne pravne i zakonske akcije protiv ovih gnusnih laži i potvara, poručio je on.

Na kraju su se oglasili i iz Centra za istraživanje iz RS-a. Kažu da cijela priča ima za cilj “diskreditovati RCIRZ i institucije RS-a”(?!)

– Predmet istraživanja, između ostalog, predstavljaju civilne žrtve srpske nacionalnosti, koje su smrtno stradale na prostoru bivše SFRJ 1991-1995. godine, a njihovo stradanje je direktno vezano za rat i ratna dešavanja, pravdali su se iz RCIRZ-a.

Podijeli ovaj članak